Over Mark
Inhoud
Dankzij de brede scope van "Data Supported Healthcare" is hij betrokken bij onderzoek in het hele spectrum van zorgberoepen. Hij is nauw verbonden met technische data-georiënteerde opleidingen bij het instituut CMI, vooral met de opleiding Data-science & AI. Zijn onderzoek is daardoor per definitie interdisciplinair en omvat intensieve samenwerkingen met de lectoraten van het KCZI en Creating010.
Scheper is verbonden aan het ErasmusMC, waar hij medeoprichter is van het Nationaal Expertise Centrum voor Ehlers-Danlos. Hij werkt ook bij de afdelingen klinische Genetica en Anesthesiologie. Naast zijn wetenschappelijke werkzaamheden geeft hij les aan de masters fysiotherapie en fungeert hij als klinisch inhoudelijk expert op het gebied van zeldzame ziekten bij kinderen.
In 2023 werd hij benoemd tot professor aan de Macquarie University in Sydney, binnen de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen. Hij is betrokken bij verschillende nationale en internationale consortia op het gebied van zeldzame ziekten, geboortezorg, kanker, transitie zorg en intensive care. Daarnaast heeft hij een prominente rol binnen Medical Delta als leading lector van het Livinglab Data Supported Healthcare and Innovation.
Achtergrond
Van origine is Mark Scheper fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, en hij is gepromoveerd op het gebied van zeldzame ziekten bij kinderen. Als fysiotherapeut heeft hij met name gewerkt in de revalidatie en klinische zorg, waaronder neurorevalidatie, geriatrie, psychiatrie en Intensive Care. Daarnaast is hij al 18 jaar actief als HBO-docent aan diverse hogescholen op het gebied van (kinder)fysiotherapie.
Na zijn promotie heeft Scheper met succes diverse postdoc-onderzoeken afgerond op het gebied van Ehlers-Danlos en Marfan, evenals vroegdetectie van chronische vermoeidheid bij jongeren met chronische ziekten middels AI. Tijdens zijn promotieonderzoek heeft hij zich gespecialiseerd als statisticus en methodoloog en later tijdens zijn postdocs als data-scientist.
Binnen het publieke domein is hij actief in de internationale belangenvereniging voor Ehlers-Danlos (EDS Society), het Koninklijk Genootschap voor Kinderfysiotherapie (NVFK) en de landelijke belangenvereniging voor fysiotherapie (KNGF). Bij het KNGF is hij lid van de kwaliteitsraad en beheert hij het portfolio data en registratie. Bovendien heeft hij bestuurlijke ervaring opgedaan binnen diverse organisaties in de kindergeneeskunde.
(Afgerond) Promotieonderzoek
In 2019 is Mark Scheper gepromoveerd binnen de kindergeneeskunde en genetica aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift getiteld 'Hypermobility syndrome and Ehlers-Danlos syndrome (hypermobility type): Unravelling the concepts of disability during childhood.' Hierbij ontwikkelde hij een theoretisch model voor de ontwikkeling van chronische klachten en invaliditeit bij kinderen en jongeren met Gegeneraliseerde Hypermobiliteit en droeg hij bij aan de ontwikkeling van nieuwe diagnostische criteria.
Tot op heden is hij nog steeds actief als onderzoeker, klinicus en beleidsadviseur op het gebied van kinderen met zeldzame ziekten.