Menu
    English

    Conferentie Hard/t voor ‘Meer’taal: een boost voor je taalhart!

    Een verslag

    09 juli 2024

    Op 20 juni waren ruim 40 belangstellenden te gast op de Conferentie Hard/t voor ‘Meer’taal op het Museumpark. Jacqueline van Kruiningen, lector Taalbewust hoger onderwijs, heette alle taalfanaten, taalliefhebbers, taallovers, taalharthebber(t)s een warm welkom. Hoe mooi is deze traditie om aan het einde van het schooljaar je taalhart een boost te geven tijdens de Conferentie Hard/t voor ‘Meer’taal? Het bleek ook dit jaar weer een conferentie waar alle opbrengsten van onderzoeken, experimenten, onderwijservaringen en ontwikkelingen op het gebied van taal van het afgelopen jaar gedeeld werden.

    Jacqueline introduceerde de key-notespreker Carel Jansen, emeritus hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is de auteur en coauteur van tal van artikelen en boeken op het gebied van communicatie waaronder de veelgebruikte ‘Leren communiceren’ en ‘Communiceer als een professional’.  Daarnaast is hij adviseur van de Taalunie en volgt nu de behandeling van de ‘Wet Internationalisering in Balans’ op de voet.  

    Laatste stand van zaken Wet Internationalisering in balans 

    Carel Jansen nam ons mee in de behandeling van het wetsontwerp Wet Internationalisering in balans. In deze presentatie legt hij in een paar sheets uit op welke manier adviezen opgepakt zijn vanuit de Taalunie naar de minister, hoe de verloop van het wetsvoorstel is geweest, de huidige stand van zaken en welke onduidelijkheden er nog zijn.  

    “Voor mij is het goede nieuws uit de lezing over de nieuwe wet dat alle Nederlandstalige opleidingen een taalbeleid moeten formuleren waarin zij beschrijven wat zij doen om de taalvaardigheid van de student te bevorderen. En dat dat straks onder controle van de NVAO valt.”

    Deelnemer conferentie

    Reikwijdte van taalontwikkeling 

    Na deze presentatie volgden negen workshops in drie rondes. De deelnemers konden hun taalbewuste hart ophalen en kregen een grote reikwijdte te zien van wat er speelt op het vlak van taalontwikkeling bij Hogeschool Rotterdam. Zij hoorden hoe je studenten handvatten geeft in taalontwikkeling, hoe de opleiding Creative Media en Game Technology in relatie tot het talige werkveld doorlopende leerlijnen heeft verwerkt in hun curriculum. Deelnemers konden ook horen over hoe je studenten van de Lerarenopleiding motiveert om lezende leraren te worden.  

    Er werden belangrijke vragen gesteld zoals:  

    • Met welke principes je rekening houdt als je een taalbewust(er) curriculum wilt maken?  
    • Hoe denk je over AI en studenten leren schrijven?  
    • Hoe beïnvloedt taalvaardigheid de manier waarop we programmeren?  
    • Welke uitdagingen kom je tegen bij het maken van taalbewust onderwijs en hoe ga je daarmee om?   

    Deze vragen waren een aanzet om collega’s verder te laten nadenken over taalvaardigheid in hun onderwijs. Deelnemers leerden bijvoorbeeld hoe ‘Strategisch Probleem Oplossen’ helpt bij het ontwikkelen van taalvaardigheid en dat je meertaligheid in de klas zou moeten omarmen en benutten, zowel voor inclusiever onderwijs als voor het sneller leren van een andere taal. Ze zagen een mooi voorbeeld van Taalbewust onderwijs bij het vak Geschiedenis en hoe je spelenderwijs nieuwe woorden en vaardigheden op het gebied van taal leert met het geanimeerde woordenschatspel ‘WO(o)RDWIJS’.   

    De conferentie werd om 17.00 uur afgesloten met een gezellige borrel. Er waren veel enthousiaste reacties, velen hadden nieuwe inzichten verworven of ‘denkvoer’ meegekregen om mee aan de slag te gaan.