Menu
    English

    Expeditie naar een skillsgerichte arbeidsmarkt in de mkb-maakindustrie gaat van start

    Het begin van vier jaar lang onderzoek naar leren en ontwikkelen in de metaalindustrie

    23 oktober 2023

    Om in de mkb-maakindustrie de transitie naar een skillsgerichte arbeidsmarkt te versnellen is Skills4Skills opgezet. In dit project werken opleidingsfonds OOM, werkgeversvereniging Koninklijke Metaalunie, adviesbureau PKM, en de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen, en De Unie samen om een passend totaalpakket aan interventies voor mkb-bedrijven aan te bieden. Onderzoeksbureau Panteia en Kenniscentrum Business Innovation onderzoeken de effectiviteit van de interventies en het totaalpakket.

    De mkb-maakindustrie is volop in beweging: toenemende digitalisering, complexer wordende productieprocessen en technologische ontwikkelingen. Arbeidskrapte, verduurzaming, en de groeiende aandacht voor verantwoord ondernemen stellen het mkb maakindustrie ondertussen ook voor maatschappelijke opgaven. Dat vraagt om het nodige aanpassingsvermogen van het personeel.

    Niet voor niets investeren bedrijven al langere tijd in duurzame inzetbaarheid (DI) en leven lang ontwikkelen (LLO). Deze investeringen hebben echter niet altijd het rendement waarop gehoopt wordt. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin bedrijven hun investeringen afschalen, met nog minder effect op duurzame inzetbaarheid en leven lang ontwikkelen.

    Kern van het probleem is dat duurzame inzetbaarheid en een leven lang ontwikkelen alleen tot stand komen als alle betrokkenen – ondernemers, leidinggevenden, HR, medewerkers, en opleiders – zich gezamenlijk inspannen. Een interventie die zich slechts richt op één van deze betrokkenen heeft dan ook onvermijdelijk een beperkt effect.

    Skills4Skills kiest voor een integrale aanpak. Merle Bartsch, onderzoeker bij Kenniscentrum Business Innovation, is daar blij mee: “Het voelt te vaak alsof we spaghetti tegen de muur aan het gooien zijn. Er wordt enorm veel geïnvesteerd in leven lang ontwikkelen, maar het rendeert nauwelijks vanwege het gebrek aan samenhang.” Douwe Grijpstra, onderzoeksleider bij Panteia, vult aan: “Elk jaar weer één of twee interventies die gericht zijn op een steeds wisselend onderdeel van LLO of DI, helpen niet. Er is een gecoördineerde aanpak nodig. Dan bouwt de ene interventie voort op de andere en treden zelfversterkende effecten op”

    In Skills4Skills gaan bedrijven vier jaar lang aan de slag met leven lang ontwikkelen. Afhankelijk van de uitdagingen waar zij voor staan, pakken zij elk jaar een nieuwe set interventies op. Daarmee versterken ze de leercultuur in hun bedrijf, net zolang totdat alle betrokkenen goed zijn aangehaakt.

    Panteia en Kenniscentrum Business Innovation onderzoeken het effect van deze integrale inzet op leven lang ontwikkelen. Gedurende vier jaar monitoren zij de ervaringen met en effecten van de interventies bij 45 deelnemende bedrijven. Dit levert jaarlijks een rapportage op waarmee het consortium het pakket aan interventies verder kan versterken. Onderzoek draagt zo direct bij aan de transitie richting een toekomstgerichte arbeidsmarkt in de mkb-maakindustrie.

    Er wordt enorm veel geïnvesteerd in leven lang ontwikkelen, maar het rendeert nauwelijks vanwege het gebrek aan samenhang.

    Lees meer over