Het inspiratiefestival werd georganiseerd door het kersverse lectoraat Samenwerken aan een Taalrijke Omgeving en de organisatie Actief Ouderschap binnen de landelijke GKA Agenda ‘Taal en Ouders’, met als doel kennis en inspiratie te delen met het werkveld.
Vier lezingen en acht workshops
Na een swingende plenaire start met zingende kinderen en spoken word artist Jesse Laport, konden de aanwezigen kiezen uit een aanbod van vier lezingen en acht workshops. Martine van der Pluijm vertelde over de eerste resultaten uit het onderzoek Thuis in Taal naar huis, Mariette Lusse verzorgde een lezing over omgaan met armoede op school, sprekers van het Kohnstamminstituut deelden bevindingen uit onderzoeken naar de effectiviteit van de VVE-inspanningen en daarnaast konden deelnemers praktische inspiratie opdoen in workshops als ‘Naar buiten’, ‘Ouder-kindactiviteiten’ en ‘Omgaan met diversiteit’. Een mooie mix van praktijk en onderzoek met als doel professionals verder te helpen bij het samenwerken met ouders aan de taalontwikkeling van jonge kinderen.
“We kijken vaak vooral naar het leesniveau van 15-jarigen dat verbeterd moet worden. Maar het werken aan de geletterdheid van kinderen begint al op jonge leeftijd. Het is belangrijk dat we weten wat kinderen al van huis uit meekrijgen, vooral van ouders met minder opleiding. Kinderen met lager opgeleide ouders krijgen vaak minder taal vergeleken met kinderen van ouders met een hogere opleiding. De lezing van Martine gaf mij inspirerende ideeën om met de aanpak aan de slag te gaan en me te verdiepen in de taalomgeving thuis.”
De Informatiemarkt
Tijdens de inloop en de maaltijd was er een markt waar deelnemers zich konden laten informeren over de activiteiten en publicaties van onder andere ZangExpress, Bukiboek, Expertisecentrum Basisvaardigheden, Uitgeverij Tutti, Mama’s Garden & Daddy’s Place, Gelijke Kansen Alliantie, BookaBooka, Gekletter, CED-groep, Gereedschapskist Beter Samenwerken met Ouders, Nik-nak, Mywingzzz.com en Lappa Books. De kraampjes werden druk bezocht en er werden gesprekken gevoerd over het belang van het ondersteunen bij meertaligheid. De materialen van de Gereedschapskist van Kenniscentrum Talentontwikkeling waren al na korte tijd niet meer voorradig omdat ze zo populair waren bij de aanwezigen.
Eettafelgesprekken
In ‘eettafelgesprekken’ konden de gasten in gesprek met elkaar over verschillende praktijkvragen: Hoe organiseer je ouder-kindactiviteiten? Wat moet je doen om de taalontwikkeling van het kind te stimuleren? Hoe werk je samen met ouders en hoe leg je dit vast in de visie van je school? Tijdens een – Indiase, Griekse en/of Syrische – maaltijd werden levendige gesprekken gevoerd. Tot aan het einde van het festival bleven deelnemers in gesprek om van elkaar te leren en om uit te wisselen. Kortom: een inspirerend festival waar veel kennis werd opgedaan!