Menu
    English

    Early STATUS

    Early Strategic Alerts for Turnaround of Small businesses

    Vroege signalering van een strategische crisis bij een mkb-bedrijf voorkomt dat het afglijdt naar een faillissement. Met de Early STATUS-scan ontdek je in vijf minuten hoe jouw bedrijf ervoor staat, los van de cijfers! Deze scan is speciaal voor kleinbedrijven (10-50 medewerkers) en helpt je vroegtijdig tekenen van zwaar weer te signaleren. Dat is belangrijk, want ondernemers zoeken vaak te laat hulp. Herken je de signalen op tijd, dan krijg je met de juiste maatregelen meer grip op jouw bedrijf.

    Doe gratis de quick scan! Beantwoord de zeventien stellingen en ontdek hoe jouw onderneming ervoor staat!

    Benieuwd naar de tussenresultaten van dit onderzoek? Lees het nieuwsartikel van de boeklancering en seminar, met daarin de tussenresultaten van het tweejarig onderzoek.

    Op 4 juni vond het slotevent plaats in het nieuwsartikel wordt een beeld weergeven van het event en de eindresultaten van het onderzoek.

    Over het project

    Projectbeschrijving

    Mkb-ondernemers in zwaar weer zoeken te laat hulp. Hierdoor gaat het verval van hun onderneming sneller, krijgt de maatschappij te maken met aanzienlijke kosten en gaat innovatiekracht verloren. Dit geldt met name voor het kleinbedrijf, ondernemingen met 10 tot 50 medewerkers die de startersfase al voorbij zijn. Gefailleerde ondernemers, hun medewerkers, accountants, mkb-adviseurs en banken geven aan dat er behoefte is aan een praktisch instrumentarium dat mkb-ondernemers en hun adviseurs kunnen gebruiken om strategische problemen vroegtijdig te signaleren en alle betrokkenen aan te zetten tot ingrijpen.

    In ‘Early STATUS’ heeft het onderzoeksconsortium een vroegsignaleringsinstrument voor strategische crises en een adviesmethode ontwikkeld en getest om strategische koerswijziging (turnaround) mogelijk te maken. In samenwerking met accountantskantoren en mkb-adviseurs is getest in welke mate mkb-bedrijven met 10-50 medewerkers kan worden gestimuleerd vroegtijdig hun strategische koers te wijzigen om zwaar weer te voorkomen.

    De noodzaak voor een systeem dat mkb-bedrijven helpt vroegtijdig hun strategische koers te wijzigen wordt benadrukt in EU-Richtlijn 2019/1023, artikel 3, dat oproept ‘een preventief herstructureringsstelsel’ te ontwikkelen. Het ontbreken van een dergelijk systeem is van structurele aard en speelt al jaren. Geen van de betrokken partijen lijkt voorbij het eigenbelang te denken, wat resulteert in een patstelling. Mkb-ondernemers kunnen of willen hun eigen problemen niet onder ogen zien, mkb-accountants zien of communiceren deze problemen niet en mkb-adviseurs en medewerkers blijven buiten beeld. Samen optrekken in een preventief systeem vindt niet plaats. 

    Projectaanpak

    Het project werd in de volgende fasen opgedeeld:

    In werkpakket 1 werd het vroegsignaleringsinstrument ontwikkeld.

    In werkpakket 2 werd de adviesmethode ontwikkeld.

    In werkpakket 3 werden het vroegsignaleringsinstrument en de adviesmethode getest.

    In werkpakket 4 werden het vroegsignaleringsinstrument en de adviesmethode geëvalueerd.

    In werkpakket 5 vond disseminatie van de onderzoeksresultaten plaats via twee rapportages, twee bijeenkomsten, een drietal wetenschappelijke en een drietal vakpublicaties.

    Verbinding onderwijs

    Bij de uitvoering van het onderzoek werden studenten van de minor ‘Risicomanagement & Gedrag’ en ‘De Accountant In Business’ betrokken en werden afstudeerders van de opleiding Finance & Control en Accountancy geworven. Via de aan het project deelnemende docenten werdt de opgedane kennis ingebed in het onderwijscurriculum. 

    Resultaten

    In dit project ontwikkelden en evalueerden we een methode waarbij accountants en mkb-adviseurs samenwerkten om escalatie van een strategische crisis bij mkb-bedrijven te voorkomen. We organiseerden twee seminars voor docenten en professionals om de vertaling van het onderzoek naar het onderwijs en de praktijk nader te verkennen en te borgen. Tot slot deelden we de opgedane kennis met de praktijk en de wetenschap via publicaties. 

    Samenwerkingen

    Projectfeiten

      Looptijd: december 2021 – augustus 2024

     Financiering: SIA RAAK-mkb

     Lectoraat: Risicomanagement en gedrag

     Thema: Leiderschap

    Actueel

    Onderzoek updates & highlights

    “Het is dan eigenlijk een zwak signaal. En dat is precies waar we naar op zoek zijn. Want het kan best zijn dat een zwak signaal juist een vroeg signaal van verval is.”

    Arie de Wild Lector Risicomanagement en gedrag

    Medewerkers

    betrokken bij dit project