Menu
    English

    Circular Venture Building Methodology Development

    Scale-up voor transitie

    Dit project richt zich op scale-ups binnen de context van de verduurzaming van de chemische industrie. Het huidige besef is dat de gebruikelijke methodologieën voor start-ups en scale-ups vooral gericht zijn op het bevorderen van de groei van het bedrijf zelf. Echter, in de transitie naar een groenere chemische industrie moet de volledige waardeketen worden meegenomen. Dit vereist een aanpassing van de bestaande methodes om niet alleen groei, maar ook duurzame integratie binnen de gehele keten te bevorderen.

    Over het project

    Projectbeschrijving

    De chemische industrie is een sector die dringend behoefte heeft aan innovatieve, efficiënte en circulaire oplossingen. In 2021 was deze industrie verantwoordelijk voor bijna 25% van de totale CO2-uitstoot in Nederland (CBS, 2023). Nieuwe ondernemingen met technologische innovaties kunnen een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de sector. Toch slagen veel chemische start-ups er niet in om door te breken. Een belangrijke oorzaak is dat de ontwikkeling van fossielvrije en bio-based circulaire innovaties de samenwerking van diverse organisaties vereist, met elk hun eigen belangen en doelen.

    Uit onderzoek naar Circular Venture Building is bovendien gebleken dat huidige acceleratorprogramma's en methodologieën vaak niet aansluiten bij de behoeften van circulaire ondernemers. Sterker nog, ze werken soms zelfs tegen circulaire principes in. Dit probleem werd ook binnen eerdere programma's in de chemische industrie herkend, wat heeft geleid tot de hypothese dat een ecosysteemgerichte aanpak noodzakelijk is om deze methodes te verbeteren. Dit project heeft als doel chemische start-ups beter te ondersteunen en de fossielvrije transitie in de chemische industrie te versnellen.

    Projectaanpak

    Samen met RSM hebben we een reeks ecosysteemmodules ontwikkeld, die we vervolgens hebben geïntegreerd in het bestaande opschalingsprogramma. In dit kader hebben we acht scale-ups ondersteund en samen met studenten begeleid. De op het ecosysteem gerichte methodologie die we hebben toegepast, verschuift de focus van alleen klantontwikkeling naar bredere ecosysteeminnovatie. Deze nieuwe methodologie houdt expliciet rekening met de complexiteit van het coördineren, co-innoveren, co-financieren en gezamenlijk eigenaarschap binnen nieuwe waardeketens. Dit is essentieel voor de overgang van lineaire naar circulaire materiaalstromen binnen de chemische industrie.

    Verbinding onderwijs

    Bij het onderzoeksproject zijn studenten van de Erasmus University Rotterdam betrokken geweest.

    Resultaten

    Een van de belangrijkste inzichten is dat een scale-up niet alleen gericht is op het opbouwen van een fabriek, maar ook waardevol onderzoek levert aan partijen binnen de waardeketen. Deze kennisdeling biedt aanvullende economische kansen voor de scale-up, doordat het niet alleen bijdraagt aan hun eigen ontwikkeling, maar ook aan de innovatie van de bredere keten.

    Samenwerkingen

    Projectfeiten

      Looptijd: maart 2023 tot augustus 2024

     Financiering: KIA MV

     Lectoraat: Collective business for transition

     Thema: Betekenis economie

    Actueel

    Onderzoek updates & highlights

    ...

    Medewerkers

    betrokken bij dit project