Over het project
Projectbeschrijving
Criminele inmenging staat voor de handelingswijzen die criminelen gebruiken om een bedrijf binnen te dringen en blijvend invloed uit te oefenen. Het speelt zich af op hetzelfde raakvlak als het begrip ondermijning: verwevenheid tussen onder- en bovenwereld. Over beveiliging tegen veelvoorkomende criminaliteit als diefstal en inbraak bestaat reeds veel kennis. Naar de invloed van georganiseerde criminaliteit op bonafide ondernemingen is echter nog weinig onderzoek gedaan.
Vanwege het gevaar voor de eigen onderneming willen mkb-ondernemers inmengingsignalen tijdig herkennen. Daarnaast zijn ondernemers op zoek naar een gericht handelingsrepertoire, zowel op het niveau van de individuele onderneming als in collectief verband. Een collectieve aanpak vraagt om samenwerking tussen ondernemers onderling (bijvoorbeeld binnen een vereniging van bedrijven) en tussen het collectief van ondernemers en gemeentelijke overheden, politie en Openbaar Ministerie (OM). Omdat de uitwisseling tussen kennis uit betrokken lectoraten en de praktijk te waarborgen, wordt samengewerkt in de vorm van een consortium.
Resultaten
Het onderzoek beoogt voor ondernemers praktische producten te realiseren (onder andere factsheets betreffende externe criminele dreigingen, signaallijsten, interventietoolkit en een informatie‐uitwisselingsprotocol) die ook waarde hebben voor ondernemers die in hetzelfde gebied werkzaam zijn en voor branchegenoten verder in het land.
Op branche- en gebiedsniveau zijn casussen verzameld waarmee inmenging wordt gedefinieerd en externe criminele bedreigingen per branche kunnen worden onderscheiden.
De publicaties van dit project zijn hieronder in te zien en te downloaden.
Samenwerkingen
Red Flags voor criminele ondermijning is een SIA RAAK mkb gesubsidieerd project waarin samengewerkt wordt met:
- Lectoraat Management van Cultuurverandering, Hogeschool van Amsterdam
- Lectoraat Ondermijning, Avans Hogeschool
- Bedrijvenvereniging Noorderveld Molletjesveer, BVNM, Zaanstad
- MKB Rotterdam-Rijnmond
- Gemeente Rotterdam
- Gemeente Zaanstad
- Diverse ondernemers in het gebied
Verbinding met het onderwijs
Inzichten die worden opgedaan over criminele inmenging als bedrijfsrisico, vinden hun weg naar het onderwijs via de minor Risicomanagement & Gedrag. Ook waren Honours Programme studenten van o.a. de opleidingen Accountancy, Bedrijfskunde en International Business betrokken bij de verzameling van data.
Naast studenten van Hogeschool Rotterdam waren ook studenten van de opleiding Integrale Veiligheid van InHolland betrokken bij het onderzoek.
Publicaties
Van dit project- Eindrapport Red Flags
- Factsheet Schade
- Factsheet Vastgoed
- Factsheet Transport en Groothandel
- Factsheet Productie
- Factsheet Automotive
- Factsheet Beveiliging
- Checklist criminele inmenging vastgoed
- Checklist criminele inmenging transport en groothandels
- Checklist criminele inmenging automotive
- Dat is crimineel!
- Hoe signaleer je criminele inmenging
- Red Flags bij criminele inmenging