Menu
    English

    Silicon Valley

    Wat kunnen we van deze innovatieve hotspot leren?

    Publicatiedatum: 01 september 2013

    Al meer dan een kwart eeuw is Silicon Valley het epicentrum van succesvolle innovatie, spraakmakende hightech bedrijven en een inspirerende ondernemerscultuur. Wat is het geheim van deze innovatieve hotspot?

    Toon:

    Projectbeschrijving

    Google, Apple, Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, Dropbox, Uber, Airbnb en ga zo maar door. Ooit zijn zij begonnen als start up en zijn inmiddels uitgegroeid tot bedrijven met een economische, sociale en culture impact die zijn weerga niet kent. In dit onderzoek, dat uit meerdere projecten bestaat, wordt onderzocht wat Nederland van dit Mekka van ondernemerschap kan leren en hoe we studenten en docenten iets van die kenmerkende passie voor Silicon Valley kunnen meegeven.

    Eerder dit jaar publiceerden lectoren Peter Ester en Arne Maas hun boek Silicon Valley: Planet Startup. Disruptive Innovation, Passionate Entrepreneurship & Hightech Startups met een voorwoord van Minister-President Mark Rutte. Voor dit boek zijn meer dan 25 start ups in Silicon Valley geïnterviewd die het proberen te maken in een gebied dat niet groter is dan de Randstad bij ons. Ze ontwikkelden een model dat het succes van Silicon Valley verklaart vanuit een ecosysteembenadering.

    Silicon Valley Model

    Het Silicon Valley ecosysteem biedt toegang tot talent, kapitaal, VCs, startupmentoren die zelf gelouterde ondernemers zijn, kent een faciliterende overheid en heeft een uitstekend investeringsklimaat. Dit alles wordt ondersteund door een cultuur waarin je groot en disruptief mag denken, die diversiteit omarmt, open is en gericht op delen en waarin falen mag. Een cultuur waar je geacht wordt het beste uit jezelf te halen. Het zijn deze kenmerken van het ecosysteem die maken dat startups gedijen.

    Maar er is meer. Er is ook tal van incubators en accelerators die start ups helpen om hun product naar de markt te brengen en hen te laten groeien. En daar ligt in dit project de focus op. Samen met docenten en studenten wordt nagegaan hoe dit werkt en wat we hier als Nederland van kunnen leren. Ondersteund door externe financiering werden meer dan 20 incubators en accelerators (waaronder RocketSpace, 500Startups, Runway, PowerHouse, Plug & Play, FounderSpace) geïnterviewd om te achterhalen wat de “secret sauce” is van hun aanpak.

    Deelonderzoek Rocketdam

    Dit onderzoek maakt deel uit van een groter RBS project dat eerder dit jaar met een aantal docenten gelanceerd werd: Rocketdam. Hier onderzoeken we hoe accelerators worden ingezet om start ups te laten groeien (waaronder studentenaccelerators). Studenten spelen een belangrijke rol in het project, onder andere via scriptieonderzoek. We gaan na welke rol accelerators kunnen spelen om startupondernemers sterker te maken, te coachen, hun project marktrijp te maken, met financiering te helpen en een slimme go-to-market strategie te ontwikkelen. We kijken daarbij naar Nederland, maar ook naar andere Europese landen, Silicon Valley en Japan. De kennis wordt teruggeploegd in het onderwijs en de intentie is om Hogeschool Rotterdam op dit punt van studentenincubators koploper te laten zijn.

    Deelonderzoek Accelerators in Silicon Valley

    Meer dan twintig accelerators in Silicon Valley worden geïnterviewd. Er wordt gekeken naar de manier van opereren, het definiëren en meten van succes en de impact op het bedrijfsleven. 

    In de zomer van 2017 worden de eerste resultaten verwacht, waaronder een boek van lector Peter Ester.