Over het project
Projectbeschrijving
Het landschap van eisen en certificeringen voor materialen in de bouwsector is enorm versnipperd en ondoorzichtig. De uiteindelijke toepassing van materialen in producten bepaalt welke eisen en testen noodzakelijk zijn om op de markt toegelaten te worden. Voor materialen die nog in ontwikkeling zijn, kan dit proces echter onduidelijk zijn. Dit roept de vraag op: hoe vind je de weg naar de markt?
Het Biobased Teststraat Consortium (BTC) streeft ernaar deze obstakels te overwinnen door een innovatieve teststraat te creëren die biobased materiaalproducenten een snellere en goedkopere certificering biedt. Dit initiatief kan een cruciale rol spelen in de verschuiving naar een duurzamere bouwsector, met als doel de groei in deze richting tegen 2050 te versnellen. In maart 2025 moet een eerste alternatieve teststraat operationeel zijn, waarmee producenten de mogelijkheid krijgen om afzonderlijke materialen te testen.
Projectaanpak
De aanpak richt zich op twee belangrijke aspecten: enerzijds het creëren van een overzicht van biobased materialen en producten, en anderzijds het in kaart brengen van de bestaande kennis over certificeringen en testfaciliteiten.
Om de ontwikkeling van biobased bouwmaterialen in Nederland te versnellen, de productie op te schalen en een volwaardig ecosysteem te realiseren, biedt de oprichting van gedeelde onderzoeks- en proefproductiefaciliteiten voor biobased materialen veelbelovende mogelijkheden. Er wordt gestreefd naar het creëren van een centrum dat zich richt op het testen van mechanische, thermische, brandvertragende, akoestische, vocht- en isolatie-eigenschappen van biobased bouwmaterialen op productniveau.
(Beoogde) resultaten
Een belangrijke uitkomst van dit project is de ontwikkeling van een routekaart voor ondernemers die met biobased materialen werken. Deze routekaart zal hen helpen om de weg te vinden in de complexe wereld van certificeringen en testfaciliteiten.
De initiatiefnemers willen een nieuwe benadering en een mogelijke nieuwe locatie voor testen en certificeren introduceren binnen het huidige systeem van tests en certificeringen. Ze onderzoeken de mogelijkheid om biobased plaatmaterialen niet langer individueel te laten certificeren, maar om deze in materiaalcategorieën per toepassingsgebied te testen en certificeren. Dit betekent dat ondernemers gebruik kunnen maken van een ‘snelle diagnose’ via de teststraat, wat een aanzienlijke verbetering zal zijn ten opzichte van het huidige lange, complexe en kostbare proces.
Samenwerking(en)
Er zijn zes partijen die aan de ontwikkeling van de teststraat werken en elkaar ondersteunen. Spaak CS, builder voor de circulaire economie. Noorderwind, een collectief met expertise in het begeleiden van start-ups, consortia van idee naar impact. VanHier, biobased plaat- materiaal producent voor de bouw ontwikkeld van lokale natuurlijke reststromen. DGMR, een adviesbureau dat innovatieve oplossingen zoekt op het gebied van testen en certificeren van materialen. Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Business Innovation. Expertise in innovatie en ondernemerschap, denkt mee met effectieve oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken. JP van Eesteren, houdt zich bezig met ontwikkelen, bouwen en verbouwen.
Projectfeiten
Looptijd: april 2023 - maart 2025
Financiering: Provincie Zuid-Holland
Lectoraat: Collective business for transition
Thema: Betekenis economie