Menu
    English

    Spanning in CSBMing

    Respect voor de grenswerker

    Voor het transformeren van bedrijfsketens is samenwerking rond nieuwe businessmodellen essentieel. Medewerkers van verschillende organisaties spelen een cruciale rol in het vormgeven van deze samenwerking. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het succes van de samenwerking, maar moeten ook de belangen van hun moederorganisatie behartigen. De unieke situatie van deze medewerkers wordt vaak over het hoofd gezien. Hoe kunnen we hen ondersteunen bij het herkennen van spanningen en het effectief omgaan met deze uitdagingen?

    Over het project

    Projectbeschrijving

    Voor het realiseren van maatschappelijke verandering, zoals duurzaamheid en circulariteit, is vaak samenwerking en innovatie tussen ketenpartners noodzakelijk. Collaborative Sustainable Business Modelling (CSBMing) wordt ingezet om deze samenwerking te faciliteren. De deelnemers aan deze participatieve processen, oftewel "grenswerkers," vertegenwoordigen de belangen en waarden van hun moederorganisatie of specifieke businessunit, en zij fungeren als voorbeeld voor het keteninitiatief binnen hun organisaties. Het succes van het initiatief hangt sterk van hen af. Echter, deze rol brengt ook spanningen met zich mee, zoals tegenstrijdige belangen, machtsdynamieken, verschillende tempo's en prioriteiten.

    We weten nog te weinig over de spanningen die zich voordoen bij collaboratieve businessmodellen en hoe hiermee om te gaan. Sommige spanningen ontstaan door moeilijke keuzes, zoals het opzetten van een joint venture, terwijl andere voortkomen uit paradoxen, zoals het belang van de deelnemende organisaties versus het belang van de samenwerking. In het geval van paradoxen kan kiezen zelfs contraproductief zijn.

    Dit project richt zich op het ontwikkelen van een aanpak die grenswerkers helpt om spanningen in samenwerkingen te identificeren en op te lossen, zodat de slaagkans van collaboratieve businessmodellen wordt vergroot.

    Projectaanpak

    De aanpak omvat participatie en observatie binnen de praktijk van adviesorganisatie ImpactX. ImpactX fungeert als een changemaker die verschillende complexe ketensamenwerkingen in de hightechsector helpt bij de transitie naar meer duurzaamheid. Ze constateren dat het ontbreken van ondersteuning in het herkennen, erkennen en omgaan met spanningen een bedreiging vormt voor de noodzakelijke ketenverandering.

    In dit project richten we ons op het diagnosticeren van het praktijkprobleem door spanningen in de context van Collaborative Sustainable Business Modelling in kaart te brengen. Dit gebeurt door middel van expertconsultaties en semi-gestructureerde interviews met diverse grenswerkers en andere belanghebbenden binnen drie concrete ketenprojecten. Het vervolgonderzoek zal zich richten op het ontwikkelen van methodieken die deze actoren helpen om spanningen te herkennen en er effectief mee om te gaan.

    (Beoogde) resultaten

    Een van de belangrijkste resultaten van dit project is de ontwikkeling van een aanpak en tools die grenswerkers ondersteunen in het identificeren en oplossen van spanningen. Door middel van expertconsultaties en semi-gestructureerde interviews wordt inzicht verkregen in de specifieke spanningen die zich voordoen in de context van Collaborative Sustainable Business Modelling.

    Daarnaast zal het vervolgonderzoek zich richten op het creëren van methodieken die deze actoren helpen om effectief om te gaan met de spanningen die voortkomen uit tegenstrijdige belangen, machtsdynamieken en paradoxen. Dit zal bijdragen aan de verhoging van de slaagkans van collaboratieve businessmodellen en het realiseren van duurzame ketenveranderingen.

    Samenwerking(en)

    • ImpactX
    • Partijen in de hightech manufacturing in de regio Brabant

    Projectfeiten

      Looptijd: mei 2024 - april 2026

     Financiering: Regieorgaan SIA MV KIEM

     Lectoraat: Collective business for transition

     Thema: Betekenis economie

    ...

    Medewerkers

    betrokken bij dit project