Menu Zoeken English

Dahlia’s are forever

Verwaarden van afvalstromen
Publicatiedatum: 01 september 2019

Om het jaarlijkse bloemencorso in Zundert mogelijk te maken, zijn naar schatting 6 miljoen dahlia’s benodigd. In samenwerking met de organisatie van het corso wordt in dit onderzoeksproject gekeken hoe de afvalstroom van gebruikte en ongebruikte dahlia's, omgezet kan worden in grondstof.

Toon:

Het bloemencorso van Zundert is het grootste dahliacorso van de wereld, volledig gebaseerd op vrijwilligerswerk. De dahlia’s die voor het corso gebruikt worden, kweken en onderhouden de buurtschappen zelf. Voor het bloemencorso worden naar schatting ongeveer 6 miljoen dahlia’s gebruikt.

Verwaarden van afval

Na de corso’s bloeien de planten nog lang na, maar die worden nu niet meer gebruikt. Het onderzoek binnen dit project zal richten op het ontwikkelen van nieuwe toepassingen van de dahlia’s, zoals fijnchemicaliën, farma, bio-based materialen en bio-based brandstoffen. Op deze focusgebieden wordt onderzocht welke kansrijke business- en verdienmodellen er zijn voor hoogwaardige toepassingen van de bio-actieve stoffen, suikers en andere inhoudstoffen van de bloem en bloembollen.

Verbinding met het onderwijs

Dit onderzoeksproject is nauw verbonden met de minor Circular Economy & Business Innovation en de minor Biochemisch Research. De studenten in deze minoren gaan op zoek naar nieuwe toepassingen voor verschillende afvalstromen, waardoor afval gereduceerd wordt en er een circulaire economie ontstaat. 

🍪

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Instellen