Menu
    English

    De circulaire rol van het zorgprotocol

    Zorgprotocollen vanuit een meervoudig waarde perspectief

    In dit onderzoek worden zorgprotocollen doorgelicht met behulp van een meervoudig waarde perspectief (financieel, sociaal en ecologisch) zodat inzicht ontstaat in de impact van het zorgprotocol en de mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de Green Deal Duurzame Zorg.

    Over het project

    Projectbeschrijving

    De Green Deal Duurzame Zorg richt zich op thema’s als gezondheidsbevordering, bewustwording, klimaatneutraliteit, vermindering van grondstoffengebruik en vermindering van de milieubelasting door medicijngebruik. Deze doelstellingen en de plannen zijn voor de ‘gemiddelde’ zorgverleners in hun dagelijks werk te abstract en te algemeen geformuleerd, terwijl van hen verwacht wordt dat ze zichtbaar maken hoe ze bijdragen aan het behalen van de doelen. Dit kan echter alleen wanneer ze inzicht hebben in wat de relatie is tussen hun handelen, gezondheid, milieu en klimaat. Veel handelingen in de zorg worden gestuurd door middel van zorgprotocollen. Een zorgprotocol is een document of richtlijn waarin gedetailleerde instructies en procedures worden beschreven voor het verlenen van zorg aan cliënten of patiënten in een specifieke situatie. Het doel van een zorgprotocol is om zorgverleners te voorzien van gestandaardiseerde richtlijnen, zodat zij de zorg op een consistente, veilige en kwalitatief hoogwaardige (evidence-based) manier kunnen uitvoeren. Als de zorgverlener of zorginstelling circulair wil gaan werken, heeft dit ook effect op de inhoud en het gebruik van zorgprotocollen.

    Aanpak

    In het kader van het masterthese-traject wordt van studenten die de effectiviteit van een protocolwijziging uit hun eigen praktijk analyseren, gevraagd om naast medische uitkomsten ook sociale en ecologische uitkomsten mee te nemen. Daarnaast wordt de samenwerking gezocht met het ESCH-R consortium en het Kenniscentrum Zorginnovatie.

    Verbinding onderwijs

    Bij de pilot zijn vanuit het onderwijs betrokken:

    • Master Physician Assistant (MPA) 
    • Master Advanced Nurse Practitioner (MANP)

    (Beoogde) resultaten

    Er zijn al verschillende screeningslijsten en checklists ontwikkeld, echter het merendeel van dit materiaal is op instituuts- of afdelingsniveau (macro- en mesoniveau) geformuleerd, zoals de Milieuthermometer Zorg voor zorginstellingen en ziekenhuizen en de Barometer Groene OK. De gezamenlijke uitdaging is om dit op een handzame manier naar de dagelijkse klinische praktijk te vertalen (microniveau).

    Samenwerking(en)

    Deze informatie volgt.

      Looptijd: 1 jaar  

     Gefinancieerd: Intern 

     Lectoraat: Gedrag voor Circulaire Transities

     Thema: Circulaire economie

    "Met de introductie van de afval routekaart willen we focussen op onze grote afvalstromen, waaronder het verminderen van voedselverspilling, het reduceren van medicijnresten en het apart inzamelen van verschillende afvalstromen."

    Esther Olman Programmamanager Duurzaamheid, Franciscus Gasthuis

    Medewerkers

    betrokken bij dit project