Menu
    English

    Nationale Kledingkast Audit

    Vanuit liefde voor je kleding en de planeet

    De kledingsector heeft een grote impact op het milieu, en komt ondanks de nationale circulaire doelen, maar niet in een versnelling. Dat kan anders! De Nationale Kledingkast Audit geeft een flinke zet in de goede richting.

    Over het project

    Projectbeschrijving

    De kledingsector heeft een grote impact op het milieu, en komt ondanks de nationale circulaire doelen, maar niet in een versnelling. Er is weinig zicht op het gedrag van de consument in deze. De onderzoeken die er zijn, zijn kleinschalig, en hebben een beperkte focus. De data uit de veelvuldig aangehaalde studie van Maldini (2017), is inmiddels bijna 10 jaar oud en omvatte slechts 50 respondenten. Aan een latere studie door de Wagenaar (2022) namen 45 studenten deel. Op microniveau hebben we weinig kennis van de overwegingen van de consument bij het verkrijgen, gebruiken en wegdoen van kleding.  

    Onderzoeksdoelen 

    • Ontwikkelen van een nationale database over de kleding in onze kledingkast.
    • Het monitoren van de voortgang van de nationale doelstellingen voor duurzame materialen, hergebruik en recycling op microniveau. 
    • Het ontwikkelen en testen van gedragsinterventies op basis van de inzichten.  
    • Bewustwording en herwaardering van kleding door de deelnemers. 

    Aanpak

    In de eerste helft van 2024 is een vragenlijst ontwikkeld en getest. Op basis van de analyse van de resultaten, en de input van de deelnemende instellingen, is de vragenlijst geoptimaliseerd. De studie heeft de formele toestemming van Ethische Commissie Onderzoek van RUAS. In september zijn we gestart met de implementatie ervan.  

    De lijst van onderwijsinstellingen die deelnemen aan dit onderzoek is groeiende. Op dit moment zijn dit de universiteiten in Leiden, Groningen en Nijmegen, de Hogescholen Avans, Hogeschool van Amsterdam, Fontys, Hogeschool Leiden, Hogeschool Utrecht, Saxion, Aan de studie nemen tot dusver 11 hogescholen deel, het consortium New Tex Eco, en het wordt ondersteund door MVO Nederland.

    De vragenlijst wordt gepromoot via de sociale media, en ook MBO-scholen worden actief benaderd om mee te doen. Deelnemende instellingen ontvangen een informatiepakket, met de vrijheid om deze in te zetten zoals zij dat passend vinden. Het pakket omvat ook een format om gedragsinterventies te ontwikkelen.  

    Onderwijs

    Interdisciplinair semester 6 programma, Fighting Fast Consumption in het Economisch domein. Het is de bedoeling om dit onderzoek ook te laten landen in andere opleidingen. 

    Beoogde resultaten

    De gezamenlijke gedragsinterventies worden gebundeld tot een kennisproduct dat onderwijsinstellingen kunnen inzetten in het eigen onderwijs. Ook wordt de data door NewTexEco gebruikt om een dashboard te ontwikkelen voor retailers om hen te ondersteunen in het ontwikkelen van aanbod dat aansluit op de circulaire sectordoelen, en op het consumentengedrag. 

    Actueel

    Medewerkers

    betrokken bij dit project