Menu
    English

    Van Voorraad tot Vork

    Verminderen van voedselverspilling in de horeca

    Het doel van dit onderzoek is het verminderen van voedselverspilling bij 8 deelnemende horecabedrijven (catering, hotels en restaurants). De focus hierbij is op het identificeren van gedrag dat van invloed is op voedselverspilling in de kernprocessen inkopen, bewaren, bereiden en serveren van voedsel, en het ontwikkelen van interventies met behulp van het transcirculaire gedragsmodel om dit aan te pakken.

    Over het project

    Projectbeschrijving

    Uit de resultaten van het project Het Nieuwe Nassen van Blue City blijkt dat feedback over de hoeveelheid voedsel die verspild wordt, het type voedsel en de plek in het proces waar dit gebeurt, helpt bij het sturen op voedselverspilling. Het terugdringen van voedselverspilling verlaagt de kosten voor ondernemers, en draagt bij aan de circulaire agenda. Horecaondernemers kunnen speciale meetapparatuur huren of aanschaffen om inzicht te krijgen in hun voedselverspilling, maar dit is best een duur apparaat. Is meten ook mogelijk zonder in deze weegschaal te investeren? Is het mogelijk om feedback in de processen betrokken bij het inkopen, bewaren, bereiden en serveren van voedsel in te bouwen zodat dit bijdraagt aan het verminderen van voedselverspilling?

    Aanpak

    In het onderzoek worden de processen doorgelicht die betrokken zijn bij voedselverspilling. Het gaat hierbij om het inkopen, het bewaren, het bereiden en het serveren van voedsel. De studenten werken met een gestandaardiseerde vragenlijst voor het in kaart brengen van de processen en ze observeren vervolgens de uitvoering van deze processen in de praktijk. De resultaten worden gebruikt om een interventie te ontwikkelen, met gebruikmaking van het transcirculaire gedragsmodel, die horecaondernemers helpt om voedselverspilling te verminderen. De interventies worden getoetst in de praktijk.

    Verbinding onderwijs

    Het onderzoeksproject wordt in cocreatie met het interdisciplinaire onderwijsprogramma Leadership for Circular Transitions uitgevoerd, waaraan studenten van de opleidingen bedrijfskunde, global sales en marketing en ondernemerschap en retailmanagement aan deelnemen.

    (Beoogde) resultaten

    • Generieke procesmappen voor de kernprocessen inkopen, bewaren, bereiden en serveren die duidelijk maken waar en hoe voedselverspilling in deze processen plaatsvindt, en wat de rol van gedrag hierin is. Andere bedrijven kunnen deze gebruiken om hun eigen processen te benchmarken en onderzoeken hoe ze voedselverspilling kunnen verminderen.
    • Specifieke interventies gericht op het gedrag voor elk van processen, die getest zijn in de praktijk, zodat anderen horecabedrijven kunnen beoordelen of deze geschikt zijn voor de eigen organisatie.

    Samenwerking(en)

    Projectfeiten

      Looptijd: 6 maanden 

     Gefinancieerd: Intern 

     Lectoraat: Gedrag voor Circulaire Transities

     Thema: Circulaire economie

    "Om persoonlijk zelf circulair te worden, moet je enorm veel kracht of idealen hebben. En dat is ook de urgentie van de transitie, het systeem moet echt anders zodat het andere gedrag makkelijker of normaal wordt."

    Derk Loorbach Hoogleraar sociaal-economische transitie, Erasmus Universiteit

    Medewerkers

    betrokken bij dit project