Menu
    English

    Greening Corridors

    Goederenvervoercorridors zijn belangrijk voor de Nederlandse economie. Er wordt geld in verdiend en de corridors verbinden het Nederlandse bedrijfsleven op een efficiënte en betrouwbare manier met klanten en leveranciers in binnen- en buitenland. Een corridor is een vast traject via spoor, binnenvaart of over de weg. Het verduurzamen van de corridors is een steeds grotere uitdaging. Het programma Greening Corridors heeft een SPRONG-subsidie ontvangen van Regieorgaan SIA om te groeien naar een kwalitatief hoogwaardige onderzoeksgroep. De onderzoeksgroep onderzoekt de ontwikkeling en het functioneren van duurzame logistieke corridors. Drie thema’s staan daarin centraal: beter benutten van capaciteit van infrastructuur en vervoermiddelen, schone, veilige en autonome modaliteiten en digitalisering van de keten.

    Beschrijving

    Programmabeschrijving

    Greening Corridors is een programma met als doel het groeien naar een kwalitatief hoogstaand onderzoekgroep. Greening corridors is de aanjager van meerdere projecten binnen de thema's; zij kent projecten die powered by Greening Corridors zijn en door Greening Corridors ontwikkelde projecten. Een groot consortium werkt samen in Greening Corridors.  

    De inhoudelijke kant heeft geleid tot verschillende projecten die langs de thema’s: (1) betere benutting van capaciteit; (2) schone, veilige en autonome modaliteiten; (3) Digitalisering in de toeleveringsketen tot stand zijn gekomen. Meer informatie.

    Voor het groeien naar een kwalitatief hoogwaardig onderzoekgroep werken we aan de bouwstenen voor zo'n onderzoeksgroep: (1) profilering; (2) professionaliteit & personeelsplanning; (3) netwerk; (4) kwaliteit en (5) impact en doorwerking. Recent hebben we dat bijgesteld en werken we aan ecosysteemelementen die duidelijker een verbinding leggen met de gewenste impact. Het programma Greening Corridors heeft zich inmiddels ontwikkeld als een herkenbare entiteit die een belangrijke rol speelt in het onderzoek naar verduurzaming van achterlandverbindingen. We trachten hiermee niet alleen regionale maar ook nationale en internationale impact te maken. 

    Programma aanpak

    Binnen deze samenwerking werken partners steeds intensiever samen, onder andere aan de methodologie van praktijkgericht onderzoek in de logistiek, nieuwe concepten en nieuwe samenwerkingen. Daarnaast is het ontwikkelen van living labs en learning communities naar duurzame samenwerkingsverbanden - waarin docent-onderzoekers, studenten en medewerkers van bedrijven gezamenlijk onderzoeken, innoveren, implementeren en leren - een belangrijk doel. 

    Verbinding onderwijs

    Greening Corridors is als kwalitatief hoogwaardig onderzoeksgroep een aanjager van praktijkgericht onderzoek waar docenten en studenten aan meewerken. De verschillende lectoraten van de 5 hogescholen in Greening Corridors werken aan projecten waar onderzoek, onderwijs en omgeving in samenwerken. De samenwerking is met studenten en docenten van universiteiten, hogescholen en praktoraten 

    (Beoogde) resultaten

    Het doel van de SPRONG-groep greening Corridors is om een krachtige hoogwaardige onderzoekgroep te bouwen die impactvol praktijkgericht onderzoek uitvoert.  

    Samenwerkingen

    Vijf hogescholen, met Hogeschool Rotterdam als penvoerder gaan de komende acht (2x4jaar) jaar samen met het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid en de andere consortiumpartners werken aan de verduurzaming van (internationale) transportstromen.  

    HR-lector Ron van Duin: "We richten ons op de implementatie van nieuwe concepten en technologieën op het gebied van logistiek, informatietechnologie en energie".  

    Het SPRONG-consortium bestaat in totaal uit 14 kennisinstellingen, 5 logistieke regionale triple helix en brancheorganisaties, 7 actieprogramma’s en coalities, en 10 bedrijven en overheden. In totaal bestaat het consortium uit 36 partners. 

    Programma feiten

    Looptijd: 2022-2026 (tot 2030) 

    Lectoraat: Haven- en stadslogistiek  

    Financiering: Regieorgaan SIA SPRONG 

    Cluster: Slimme Logistiek & Maritieme Innovatie 

    Actueel | onderzoek updates & highlights