Menu
    English

    Kansen met Logistiek Vastgoed in de Energietransitie

    In het KIEM-project Kansen met Logistiek Vastgoed in de Energietransitie

    Beschrijving

    Projectbeschrijving

    Logistieke faciliteiten gaan een grote rol spelen in de energietransitie. Ten eerste als plaatsen waar een steeds verder elektrificerend wagenpark moet worden opgeladen (wat leidt tot een grotere energievraag van logistiek vastgoed); ten tweede in de opwekking van duurzame energie (met bijvoorbeeld zonnepanelen, met een groot maar fluctuerend aanbod voor eigen gebruik of teruglevering). Dit vraagt om fysieke investeringen, en het optimaliseren van bedrijfsprocessen voor een zo slim mogelijk gebruik van energie. Dit levert een geheel op van aansluitende en overlappende vraagstukken en afwegingen voor eigenaren en gebruikers van logistiek vastgoed en clusters van bedrijven op bedrijventerreinen, waarvan nog niet duidelijk is welke (sets van) vragen en trade-offs de meeste impact gaan hebben, en hoe betrokken partijen de meest passende oplossingsrichtingen kunnen definiëren.

    Dit wordt onderzocht in samenwerking met ABC Westland – een logistiek bedrijventerrein (en voormalig veilingterrein) in Poeldijk. Bijzonder is dat alle bedrijven op dit terrein nog steeds gebruik maken van dezelfde oorspronkelijke aansluiting op het elektriciteitsnetwerk, die nu eigendom is van Hines Netherlands. Hierdoor hebben zij volledig inzicht in het energieverbruik, en de opgave om ABC Westland klaar te maken voor de energietransitie.

    De logistieke dienstverleners en verladers op ABC Westland zijn sterk afhankelijk van elkaar in de energietransitie. Bij een groeiende energievraag moet Hines investeren in opwekcapaciteit, verzwaren van het lokale energienet, eventuele opslagfaciliteiten en een zwaardere netaansluiting voor het hele terrein, hierbij rekening houdend met de laadvraag en voorkeuren van de gevestigde bedrijven en bezoekend verkeer.

    Doordat netcongestie ook in deze regio beperkingen oplegt, moet een deel van het probleem ook ondervangen worden door slimmere afstemming van energiegebruik. Dit kan ook de kosten van investeringen in hardware voor alle partijen drukken. Het is een gezamenlijke uitdaging voor Hines en de bedrijven op ABC Westland om vraag en aanbod van energie, investeringen en bedrijfsprocessen op elkaar af te stemmen. Binnen deze casus verkennen onderzoekers van CoE HRTech en studenten van verschillende opleidingen wat de energietransitie concreet gaat betekenen voor logistieke clusters, en hoe partijen hierin slimmer en duurzamer kunnen opereren.

    Projectaanpak

    Dit project levert inzicht in de kansen en uitdagingen rondom logistieke faciliteiten die de energietransitie oplevert, en hoe beheerders en gebruikers hierin prioriteiten kunnen stellen. Dit gebeurt door:

    • Het in kaart brengen van het huidige energiegebruik van de faciliteiten op een logistiek bedrijventerrein qua type gebruik, en over tijd.
    • Het schatten van de toekomstige energievraag op het bedrijventerrein. Dit levert (conceptueel) inzicht in de verschillende vraagstukken met betrekking tot energiemanagement en logistieke processen en de verbanden hiertussen, en (kwantitatief, op basis van data uit de praktijk) inzicht in de relatieve ordegrootte van deze vraagstukken en dynamiek over tijd.
    • Het definiëren van verschillende maatregelen om hiermee om te gaan (bijv. PV-capaciteit uitbreiden, distributie-infrastructuur verzwaren, batterij-opslag, smart grid oplossingen, en afstemming van logistieke processen op energie management vraagstukken). Dit levert inzicht op in de omvang en prioritering van de benodigde investeringen en eventuele tradeoffs.

    Verbinding onderwijs

      Vraagstukken vanuit het project worden gekoppeld aan studentenprojecten binnen verschillende opleidingen, om deze projecten een directe link met het werkveld te geven. Zo onderzoeken studenten – o.a. op basis van de casuistiek van ABC Westland – het voorspellen en managen van de laadvraag van bezoekend verkeer op bedrijventerreinen (Research Case Master Shipping & Transport), het slimmer inzetten van koel- en vrieshuizen voor energiemanagement (PI Project RMI), en de verkeersbewegingen van en naar logistieke faciliteiten (PI Project RMI.  

    (Beoogde) resultaten

    Dit project richt zich op het vergroten van het inzicht in de dynamiek en samenhang van onderliggende logistieke processen en systemen die de energievraag genereren, de planbaarheid of beïnvloedbaarheid van de vraag, en de impact van logistiek laden op het energiemanagement op het terrein. Het levert ook inzicht op in hoe de wensen en voorkeuren van individuele bedrijven verschillen van de 'optimale' oplossing voor het bedrijventerrein als geheel, en welke obstakels moeten worden overwonnen om tot een werkbare, gedragen structurele oplossing te komen.

    Samenwerkingen

    In het project wordt samengewerkt met Hines Netherlands (de eigenaar en beheerder van het bedrijventerrein ABC Westland) en Lemon Energie, energieadviseurs. Bedrijven gevestigd op ABC Westland leveren ook input bij de projectwerkzaamheden.  

    Projectfeiten

    Looptijd: oktober 2024 – september 2025  

    Lectoraat: Havens (lector Thierry Verduijn; senior onderzoeker Bob Castelein; docent-onderzoeker Michel van der Klein)  

    Financiering: SIA KIEM Logistiek  

    Cluster:  Slimme Logistiek & Maritieme Innovatie