In samenwerking met een B2B partij die ICT-apparatuur refurbished en repareert, wordt gekeken naar de economische en organisatorische haalbaarheid van het verbeteren van de circulariteit van ICT-appratuur die ingeleverd wordt in milieustraten. Deze apparatuur valt onder de WEEE-regelgevingen en wordt momenteel grotendeels gerecycled. Hergebruik van de apparaten of de onderdelen heeft een hogere toegevoegde waarde op circulariteit. Onderzocht wordt welke interventies effect hebben op een hogere opbrengst voor hergebruik in het inzamel- en sorteerproces van milieustraten.
Projectbeschrijving
Projectbeschrijving
In samenwerking met GreenDigital (B2B partij die gebruikte ICT apparatuur afvoert en voor hergebruik verwerkt) wordt onderzocht wat de opbrengsten kunnen zijn bij het verwerken van ingeleverde apparatuur bij milieustraten. Deze apparatuur wordt voornamelijk gerecycled, terwijl hergebruik van de apparatuur of componenten mogelijk meer oplevert.
De centrale vraag van het onderzoek luidt:
Wat zijn de technische, logistieke en economische randvoorwaarden voor een schaalbare circulaire keten van ICT-apparatuur vanuit milieustraten?
Projectaanpak
Op basis van een eerder uitgevoerde pilot tussen de B2B partij en een afvalverwerker in het noorden van het land, wordt een tweede pilot gestart waarin inzamelcondities worden aangepast. Hiermee kan het effect op het rendement voor hergebruik gemeten worden. Er wordt ene meetmodel opgesteld op basis van ene procesanalyse. Uit literatuur worden de nodige beoordelingscriteria verkregen om factoren als ‘rendement’ en ‘herbruikbaarheid’ te kunnen waarderen. Vervolgens wordt de praktijkproef (de tweede pilot) ingericht, uitgevoerd en geëvalueerd.
Waar mogelijk wordt een vergelijkbare pilot uitgevoerd in een andere regio.
Op basis van de resultaten wordt geëvalueerd en gereflecteerd ten behoeve van vervolgonderzoek.
Verbinding onderwijs
Bij de uitvoering van de pilot worden studenten betrokken waaronder een afstudeerstage.
(Beoogde) resultaten
Concrete impactanalyse van interventies in het collectieproces
Opbouw netwerk met WEEE UPV*-uitvoerder Stichting open en uitvoerende partijen, omwille van inzamel en hergebruikvraagstuk van WEEE nader te onderzoeken.
*) Uitgebreide Producent Verantwoordelijkheid
Samenwerkingen
Hogeschool NHL Stenden (penvoerder), GreenDigital (B2B partij), Omrin (afvalverzamelaar, milieustraten noorden van Nederland), Stichting Open (WEEE, UPV uitvoerder).
Actueel
- Gezamenlijk belang Green Digital en Stichting Open vastgesteld door inzet netwerk onderzoekers: het inleverrendement van WEEE moet omhoog en alternatieve verwerking, naast recycling, moet terugkomen in prestatieafspraken rond inzameling onder de UPV.
- Uit literatuurstudie blijkt maatschappelijke, ecologische en economische potentie voor hergebruik van WEEE. Hierin ook specifiek de ICT-groep die in dit onderzoek aan de orde is. De huidige UPV-richtlijnen zijn voor producenten nog weinig stimulerend om in te zetten op hergebruik of component harvesting. De aankomende directieven met betrekking tot Right to Repair (2026) gaan hier zeer waarschijnlijk verandering in brengen. De behoeft aan componenten om nieuwe businessmodellen toe te laten neemt naar verwachting toe en kan een hogere prioriteit krijgen dan het terugwinnen van materialen uit recycling. Het stimuleren van hogere inzamelvolumes wordt dan ook benadrukt.
- Er is inmiddels een student verbonden aan de B2B-partij om de pilot op te zetten.
- Er wordt gezocht naar mogelijkheden om in regio Zuid-Holland een vergelijkbare pilot op te zetten. Met lector Circular Maker is daar contact over.
Projectfeiten
Looptijd: 1 jaar (jan-dec 2025)
Lectoraat: Haven
Financiering: KIEM
Cluster: Slimme Logisitiek & Maritieme Innovatie