Projectbeschrijving
Rijkswaterstaat en Hogeschool Rotterdam hebben sinds 2018 een duurzame samenwerking voor praktijkgericht onderzoek en innovatiegericht onderwijs op het onderwerp smart shipping. Daarin werken Rijkswaterstaat, het lectoraat Haven en de opleiding Maritiem Officier van Rotterdam Mainport Institute (RMI)samen in een community. Ook Port of Rotterdam en Kotug maken sinds 2020 onderdeel uit van de samenwerking en hebben vergelijkbare onderzoeksvragen als het gaat over de impact van Smart Shipping op het eigen werkveld. In de community wordt ingezet op gezamenlijke kenniscreatie.
Projectaanpak
De kennis die wordt ontwikkeld vloeit terug naar projecten en programma’s van de deelnemende partijen en naar het onderwijs. Daarnaast worden er vanuit de projecten verbindingen gelegd naar bedrijven die actief zijn in smart shipping, zoals Smart-Ship B.V., Shipping Technology en Seafar. Hogeschool Rotterdam versterkt daarmee de verbinding met het bedrijfsleven en bouwt daarmee aan een brede kenniscommunity die openstaat voor nieuwe deelnemers die samen met onderzoekers en het onderwijs praktijkgerichte vragen willen oppakken.
Verbinding onderwijs
De doelstellingen van de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Hogeschool Rotterdam 2024-2027 zijn:
- Opzetten en uitvoeren van studentprojecten voor boeiende, contextrijke, toekomstgerichte onderzoeksvraagstukken die aansluiten op de kennisbehoefte van Rijkswaterstaat binnen o.a. de minor Intelligent Shipping, praktijkintegratieprojecten en afstudeerprojecten.
- Actief betrekken van studenten bij het praktijkgericht onderzoek om ze kennis te laten maken met het werkveld smart shipping en de rol en organisatie van Rijkswaterstaat.
- Het versterken en uitbreiden van het netwerk voor co-creatie door het betrekken van nieuwe stakeholders die kennisvragen inbrengen en actief participeren in de uitvoering van onderzoek met de studenten.
Er vindt praktijkgericht onderzoek plaats in de minor Smart Shipping en in verschillende PI-projecten.
(Beoogde) resultaten
De doelstelling van de samenwerking zijn uitgewerkt tot een onderzoeksprogramma met de volgende thema’s:
- Smart Shipping Radar
- Aanpassingen aan taken en verantwoordelijkheden van bemanning
- Slimme communicatie tussen schip en wal
- Remote operation
Samenwerkingen
Rijkswaterstaat stuurt sinds 2017 samen met het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (IenW) aan op de ontwikkeling van verregaand geautomatiseerde vaart in het IenW-programma Smart Shipping. Daarin legt Rijkswaterstaat het accent in praktijkgericht onderzoek op Smart Infra en scheepvaartverkeersmanagement. Sinds 2021 zijn IenW en RWS partner in het publiek-private samenwerkingsverband Nederlands Forum Smart Shipping (SMASH!). Aangesloten zijn inmiddels 16 partners en ruim 30 bedrijven.
Projectfeiten
Looptijd: 2024 - 2027
Lectoraat: Haven
Fincaniering: Rijkswaterstaat
Cluster: Slimme Logistiek & Maritieme Innovatie