Menu
    English

    GroenvermogenNL

    Versnellen en realiseren van de groene waterstof economie in Nederland

    Nederland staat met de rest van de wereld voor een immense klimaatopgave. Onze op fossiele grondstoffen gebaseerde maatschappij en industrie moeten worden omgebouwd. Hiervoor is groene waterstof nodig als trekkracht voor die transitie. GroenvermogenNL werkt daaraan in een samenhangend programma langs diverse pijlers met grote ambities.

    Beschrijving

    Programmabeschrijving

    Regio West, met daarin Het Haven Industrieel Complex (HIC) van Rotterdam, heeft al vele jaren ervaring met de productie, logistiek en het gebruik van, met name, grijze waterstof. Deze bestaande expertise is het uitgangspunt voor een soepele uitrol van de groene waterstofeconomie, met Rotterdam als het groene waterstof-knooppunt van Europa.  

    Aanpak

    Om de ambities te realiseren is een sterke inzet nodig op voldoende en goed geschoolde vakmensen. Centraal in de aanpak staat de Learning Community Regio West. Binnen de Learning Community wordt het onderwijs aan studenten en de opleiding van professionals samen met de belangrijkste stakeholders gerealiseerd. Dat vraagt niet alleen een kwalitatieve aanpak (kennis en vaardigheden) maar ook een kwantitatieve aanpak gericht op meer instroom. Daarvoor kijkt de regio via verhoging van de arbeidsparticipatie ook nadrukkelijk naar het grote potentieel van mensen dat nu nog geen baan heeft. Regio West heeft de Roadmap ingericht op basis van onderstaand schema. Daarbij wordt door de samenwerkende partners (groene vlakken) ingezet op onder meer de volgende activiteiten: 

    • In het initieel onderwijs: ontwikkelen van nieuwe onderwijsprogramma’s, professionaliseren van docenten en bieden van praktijk-/leersituaties.

    • Voor professionals wordt ingezet op microcredentials en het ontwikkelen en aanbieden van korte trainingen en opleidingen en opleidingen samen met de bedrijven waar het om gaat. Hierbij wordt nauw samengewerkt met private opleidingspartners. Met ook een inzet op gedeelde faciliteiten die ook meerwaarde hebben voor initiële onderwijsprogramma’s. Het opzetten van een Centrum voor Energietransitie is daarbij een van de activiteiten.

    • Pilots van werk naar werk, waarbij werknemers uit o.m. fossiele sectoren worden ondersteund naar werk in duurzame sectoren.

    • Praktijkgericht onderzoek met aansluiting op de R&D-werkpakketten van Groenvermogen NL, waarbij in fieldlabs nieuwe kennis en technieken snel worden toegepast in de praktijk van bedrijven met de daarbij behorende opleiding en training (op de werkplek).  

    Samenwerkingen

    In regio West lopen al veel programma’s en initiatieven op het gebied van Energietransitie en waterstof. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE), een samenwerking tussen partijen in de Rotterdamse haven, gemeenten en kennisinstellingen, maar ook de Leerwerkakkoorden die vanuit de Provincie Zuid-Holland worden uitgevoerd. Een concreet voorbeeld daarvan is de samenwerking met Energy Switch. Zo zijn er ook krachtige combinaties met andere programma’s uit het Nationaal Groeifonds zoals LLO-Katalysator en wordt er de verbinding gelegd met Europese programma’s zoals Just Transition Fund. Ook de regionale programma’s worden in de Roadmap Human Capital regio West verbonden, zowel op het gebied van technologie en Human Capital, als ook op het gebied van arbeidsmarktparticipatie van nu nog onbenut arbeidspotentieel.