In 2011 is besloten tot bundeling van al deze experimenten in één fysieke ruimte om de kennisdeling te bevorderen en het experiment aan te jagen. Deze ruimte is ook beschikbaar voor andere onderwijsinstituten en voor Rotterdamse ondernemers en overheid. Dit is het Stadslab.
Het Stadslab is een technische werkplaats van de Hogeschool Rotterdam aan de Wijnhaven 101 in het centrum van Rotterdam. Experimenteren en open innovatie zijn hier de paradigma’s. In drie labs wordt met creatieve technieken, nieuwe technologie en open data gewerkt aan vraagstukken over en innovaties voor Rotterdam: het Sensor lab, het Open Data lab en het Fablab.
Het Stadslab biedt kansen voor kruisbestuiving door het integreren van het Fablab, Open Data lab en Sensorlab op één fysieke locatie. Dit biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om sensorapplicaties te linken met open data in een netwerk en hiervoor fysieke prototypes te maken.
Het Stadslab is een ontmoetingsplek waar onderwijs, onderzoek, overheid en (creatieve) ondernemers (‘onderwijs met de 4 O’s’) in co-creatie tot innovatieve resultaten kunnen komen. Het is een plek om kennis te delen en geïnspireerd te worden. Het Stadslab is toegankelijk voor iedereen: voor de studenten van de Hogeschool Rotterdam, en voor inwoners van de stad en regio Rotterdam, die graag aan de slag willen met deze technieken.
Iedereen kan gebruik maken van de faciliteiten, op voorwaarde dat zij de resultaten met een beeldend verslag zichtbaar maken en hun ontwerpen zoveel mogelijk op open-source basis beschikbaar stellen. Daarnaast worden er workshops en events georganiseerd om de betrokkenheid van bedrijven en burgers te vergroten. Met Stadslab wordt nadrukkelijk samenwerking gezocht met het bedrijfsleven, om samen nieuwe mogelijkheden te bedenken, businessmodellen op te zetten en de markt te verkennen. Op de website staan de openingstijden vermeld.
Sensorlab
In het Sensorlab wordt gewerkt aan en met open-source en mash-sensor netwerkapplicaties. Het Sensorlab is voor een deel in samenwerking met Sense Observation Systems opgezet en is verbonden met sensorapplicaties in Duitsland en USA.
Open Data lab
In het Open Data lab wordt gewerkt aan het ontsluiten van en het experimenteren met (open) data. Data van de gemeente Rotterdam en data afkomstig uit de samenleving – van burgers en bedrijven – wordt ingezameld en geplaatst op een open platform. In het Open Data lab kan iedereen kosteloos data plaatsen en ophalen. Hergebruik van data maakt het mogelijk om vraagstukken te onderzoeken, informatie te visualiseren en hier applicaties voor te ontwikkelen.
Fablab
In het Fablab wordt gewerkt met digitaal aangestuurde machines en apparaten, zoals 3d printers en lasercutters. Het Fablab stelt de gebruikers in staat vorm te geven aan persoonlijke digitale fabricaties en agile prototypes. Fablabs zijn sterk in opkomst: er zijn tientallen Fablabs in de Benelux, waarvan negen in Nederland.