Wereldwijd luiden de alarmbellen over de afname in biodiversiteit. Op aarde zijn er steeds minder verschillende soorten planten en dieren te vinden. De alsmaar groeiende verdichting van steden die we in de toekomst zien, gaat dit alleen maar versterken.
De grote gemeenten zoals Rotterdam en Den Haag werken met monitoringsplannen en passende inrichtingsmaatregelen om de biodiversiteit in hun steden te versterken. De gemeenten stellen echter vast dat deze maatregelen niet worden begrepen door burgers; het sluit niet aan bij hun huidige waarden en belevingswereld. En juíst de inzet van bewoners is nodig om het tij te keren.
"Hoe kunnen netwerken van mensen, natuur en techniek samenwerken om biodiversiteit op wijkniveau te vergroten?"
Agenda
De Wijk als Biotoop 2.0Bewonersworkshops in Oud-Mathenesse
In de herfst van 2024 (oktober t/m december) strijkt het project “De Wijk als Biotoop” neer in de Rotterdamse wijk Oud-Mathenesse. Experts, onderzoekers, studenten en bewoners bieden samen gratis avondworkshops rondom natuur en biodiversiteit in de wijk aan. De stichtingen Mathenesse aan de Maas en Bioto stellen ruimte, kennis en technologie ter beschikking.
Bewoners kunnen als mede-onderzoekers verkennen hoe de wijk groener, gezonder en gezelliger te maken is. Deze vorm van gezamenlijk experimenteren en ideeën opdoen noemen we een ‘levend lab’. Tijdens de workshops kunnen bewoners bijvoorbeeld ontdekken welke dieren er zijn in de wijk en hoe zij het leven daar ervaren. We gaan aan de slag met vragen zoals “Hoe kan ik mijn (gevel)tuin biodivers maken?” of “Wat kan ik doen om meer egels en vlinders te verwelkomen in de wijk?”.
Het doel van de workshops is om nieuwe kansen voor meer natuur in de wijk te vinden en te grijpen. Bewoners die op de hoogte willen blijven over het aanbod en de data van “De Wijk als Biotoop” kunnen via deze link hun email adres achterlaten.
WAB x Smart & Social Fest 2024
Digitale verantwoordelijkheid: samen bouwen aan een leefbare wereldVrijdag 19 april vond de tweede editie van het Smart & Social Fest plaats. Hét kennisevent over de digitale transitie in Rotterdam. Een dag waarop we stilstonden bij de impact die digitale technologie heeft op ons als mens, onze medemens en onze leefomgeving. En hoe we daar op een bewuste en verantwoordelijke manier mee om kunnen gaan. Lector Anja Overdiek en docent-onderzoeker Sue van Geijn presenteerden hoe ze samen met bewoners, technologen en ecologen digitale technologie kunnen ontwikkelen die bewoners kan helpen bij het verbeteren van de biodiversiteit in hun wijken.
Deze video is opgenomen ter promotie van het Smart & Social Fest 2024.
Visie
De kracht van mensen, slimme technologie, data van planten én ecosystemen gebruiken voor het ontstaan van gezonde en veerkrachtige steden.
Stichting Bioto heeft in samenwerking met gemeente Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam van januari t/m mei 2022 een onderzoek pilot gedaan (WAB 1.0) om een vernieuwende wijkgerichte methode voor bewonersparticipatie te ontwikkelen en testen. Na positieve evaluatie wilden deze partners de volgende stap zetten.
De pilot heeft duidelijk laten zien dat alleen het beschikbaar maken van databases en sensoren niet genoeg is voor de meeste bewoners om iets met biodiversiteit te doen. Mogelijkheden moeten meer aansluiten bij hun leefwereld en interesse. Ook in de huidige literatuur wordt de kennis van citizen science en nieuwe vormen van burgerparticipatie onvoldoende gekoppeld.
De centrale onderzoekvraag van WAB 2.0 luidt:
Hoe kunnen netwerken van mensen, natuur en techniek samenwerken om biodiversiteit op wijkniveau te vergroten?
Deelvragen:
- Welke bouwstenen zijn nodig om netwerken van mens, natuur en techniek te betrekken bij het onderwerp biodiversiteit?
- Hoe kunnen deze bouwstenen gebruikt worden om schaalbare interacties te ontwerpen met gebruikersgroepen om biodiversiteit te vergroten?
- Hoe kunnen de bouwstenen een lerend ecosysteem rondom een database duurzaam voeden?
Deze vraag wordt beantwoord met fundamenteel en actiegericht ontwerp onderzoek. Bevindingen worden opgeschaald van Rotterdam naar Den Haag en vanuit de provincie Zuid Holland verder verspreid.
Partners
Uitvoerende partners
Stichting Mathenesse aan de Maas, Stichting I’ AM BINCK, Stichting Bioto, Technische Universiteit Delft en Hogeschool Rotterdam.
Overige partners
Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, Grenzeloos Data-Landschap, Heijmans Vastgoed B.V. , Stichting Powerboat, Puur PXL, Sydney University of Technology, Tygron, Stichting Steenbreek.
Contactgegevens
Telefoon
Kenniscentrum Creating 010: +31(0)10 794 70 21
Post- en bezoekadres
Wijnhaven 107
3011 WN Rotterdam