Het is weer tijd voor de adviesgesprekken
De leerkrachten in groep 8 maken zich tegen het eind van het jaar weer klaar voor de adviesgesprekken met leerlingen en ouders. Meer nog dan de reguliere voortgangsgesprekken is de manier waarop dit gesprek gevoerd wordt van belang. Een goed gevoerd adviesgesprek biedt leerling en ouders handvatten om met een positief gevoel de volgende stap in de schoolloopbaan te zetten. Aandachtspunten daarbij zijn onder andere dat het advies niet onverwacht komt en dat het gesprek niet alleen gaat over het advies zelf, maar ook over de keuze voor een school in het voortgezet onderwijs die past bij het kind.
Films
Films met kijkwijzer
In 2016 plaatsten wij het gereedschap Adviesgesprek groep 8 in De Gereedschapskist. Omdat het lastig is om gesprekken vorm te geven aan de hand van een tekst, komt daar nu filmmateriaal bij bestemd voor leerkrachten van groep 8, intern begeleiders en pabo-studenten. De bijgeleverde kijkwijzer adviesgesprek helpt om het adviesgesprek in de films op de meest relevante punten nog eens goed onder de loep te nemen. De kijkwijzer bouwt voort op de algemene kijkwijzer voor gesprekken met ouders.
Toegang tot de filmpjes
Omdat er kinderen hebben meegewerkt aan deze films, staan deze op een afgeschermd deel van de website.
Liever niet zo en zo kan het ook
Voor elke situatie is een liever niet zo gesprek en een zo kan het ook versie opgenomen. Een kijkwijzer geeft suggesties van manieren om met deze films te werken. De scripts sluiten aan bij de gereedschappen die op basis van onderzoek en werken in de praktijk zijn gerealiseerd door de onderzoeksgroep. Leerlingen, ouders en leraren hebben bijgedragen aan de films en aan de thema’s die daarin aan de orde komen.
Voorbeeld 1
Liever niet zo
Zo kan het ook
Voorbeeld 2
Liever niet zo
Zo kan het ook
Overige voorbeeldfilms
De films zijn bedoeld om leraren (aankomend, beginnend en ervaren) met elkaar te laten nadenken over hoe zij graag in gesprek willen met ouders.
Er zijn voorbeeldfilms van:
- voortgangsgesprekken (in basis- en voortgezet onderwijs; februari 2017)
- kennismakingsgesprekken (in basis- en voortgezet onderwijs; april 2017)
- informele gesprekken (in onderbouw basisonderwijs; mei 2017)
- adviesgesprekken (in groep acht basisonderwijs; november 2017)
De films en duren 2 tot 4 minuten.