Menu
    English

    Van reflecteren naar professionaliseren

    Publicatiedatum: 30 januari 2024

    Dit project betreft de doorontwikkeling en inbedding van de in het kader van het programma KNAP’RZ (2019-2023) ontwikkelde aanpak voor reflectie op professioneel handelen door gemeentelijke professionals die aan arbeidsre-integratie en activering werken. Het project geeft concreet vorm en invulling aan de ambities van de gemeente Rotterdam ten aanzien van de ontwikkeling van meer effectieve en responsieve gemeentelijke arbeidsre-integratie. In reflectie-sessies worden uitvoerenden uit verschillende teams gestimuleerd om vanuit verschillende perspectieven (collega’s uit andere teams, cliënten, wetenschappelijke kennis) onder begeleiding gezamenlijk te reflecteren op de omgang met exemplarische, deels normatieve vraagstukken in de uitvoering van gemeentelijke arbeidsre-integratie zoals: werken aan motivatie en gedragsverandering, omgang met macht, interprofessioneel samenwerken en evidence-based werken.

    Over het project

    Projectbeschrijviing

    De doelstelling van dit ontwikkelproject is tweeledig: ten eerste het in co-creatie ontwerpen van een aangescherpte methodiek voor reflectie op professioneel handelen in de gemeentelijke arbeidsre-integratie die is ontwikkeld in het project KNAP’RZ. Aanscherping betreft het verbinden van de perspectieven van bijstandsgerechtigden, uitvoerenden en managers op de exemplarische vraagstukken waarover reflectie plaatsvindt en h et verbreden van de set exemplarische vraagstukken waarover reflectie plaatsvindt, zoals omgang met diversiteit en arbeidsmarktgerichtheid. Ten tweede het in co-creatie ontwerpen en doorvoeren van een advies voor organisatieveranderingen ten aanzien van aspecten die blijkens de reflectie-sessies (mogelijkheden voor) professioneel handelen kunnen versterken. Het reflecteren wordt zo integraal onderdeel van de lerende organisatie rondom een professionele uitvoering van arbeidsre-integratie. Het project vindt plaats in het kader van Kenniswerkplaats Stedelijke Arbeidsmarkt. Het bestaat uit drie rondes van reflectiesessies met bijstandsontvangers, uitvoerders en managers. Het wordt afgerond met een organisatie-advies voor het management van gemeente Rotterdam.

    Verbinding met het onderwijs

    Het onderzoek wordt vanuit lectoraat Inclusieve Arbeid uitgevoerd door twee docent-onderzoekers van de opleiding Social Work. Zij vertalen de uitkomsten door naar bachelor-onderwijs Social Work.  Het project biedt ruimte voor enkele afstudeertrajecten.

    (Beoogde) resultaten

    Samenwerking

    • gemeente Rotterdam
    • Kenniswerkplaats Stedelijke Arbeidsmarkt

    Projectfeiten

    Looptijd

    2023 - 2025

    Financiering

     Kenniswerkplaats Stedelijke Arbeidsmarkt

    Lectoraat

    Inclusieve Arbeid

    Medewerkers betrokken bij dit project

    Meer projecten

    binnen dit thema