Over het project
Projectbeschrijving
Gezamenlijkheid stond bij het idee voor die busreizen voorop, want één ding was meteen duidelijk toen Erna Hooghiemstra aan haar lectoraat begon: om van meerwaarde te zijn, moet het programma vanuit verschillende perspectieven tot stand komen, voortvloeien uit de vragen die leven in de praktijk van alledag en voortbouwen op de kennis die er al is. Het lectoraat verdient, kortom, een sociaal-innovatieve basis.
Het doel
Het inhoudelijk doel (het why) van het lectoraat en dus ook de busreizen is rechtstreeks voortgekomen uit de Kennis- en onderzoeksagenda sociaal werk (Hooghiemstra & van Pelt, 2020). Deze agenda laat zien welke urgente vraagstukken nog nader onderzoek verdienen. Een van die vraagstukken is: sociale samenhang. Dat vormt het inhoudelijk hart van het lectoraat. De busreizen waren ervoor bedoeld om erachter te komen wat de betekenis is van sociale samenhang voor de dagelijkse leefwereld.
De bestemmingen
De keuze voor de bestemmingen van de reizen kwam gaandeweg tot stand. In Rotterdam zijn talloze plekken de moeite waard om te bezoeken. Een criterium was dat daar vraagstukken rondom ‘sociale samenhang’ een belangrijke rol spelen in de levens van mensen en dat actieve burgers zich inzetten om daar oplossingen voor te vinden. Overal zijn sociaal werkers dagelijks in de weer om hun bijdrage te leveren aan meer sociale samenhang. Op de gekozen bestemmingen was het mogelijk om snel in verbinding te komen met de aanwezigen, vaak via bestaande relaties met de hogeschool.