Menu
    English

    De Boekencast

    een podcast over diversiteitsonderzoek en het onderwijs

    Over diversiteit en inclusiviteit in het onderwijs is veel wetenschappelijke literatuur beschikbaar, maar niet iedere docent of medewerker heeft interesse of tijd voor het lezen hiervan. Docent-onderzoeker Sofie Smeets is lid van de expertisekring van het lectoraat Diversiteit en inclusiviteit en bedacht hier samen met lector Bregje Termeer een oplossing voor: De Boekencast. Deze podcast biedt docenten, studenten en andere hogeschoolmedewerkers inzicht en inspiratie over diversiteit en inclusiviteit in het hoger onderwijs.

    De Boekencast bestaat uit drie afleveringen. Elke aflevering gaat over een belangrijk thema dat een uniek perspectief biedt op deze maatschappelijke uitdagingen. Sofie maakte een samenvatting van relevante literatuur over deze thema's, met hierin praktische inzichten voor de onderwijspraktijk. Naast deze samenvattingen, kun je per thema een gesprek beluisteren tussen Sofie en een docent van Hogeschool Rotterdam. Zo komen we te spreken over het spanningsveld tussen beschermen en voorbereiden op de maatschappij, tussen persoonlijke betrokkenheid en professionele distantie en tussen confronteren en ruimte geven. Veel luister- en leesplezier!

    Met dank aan Simon Huijghe (Rotterdam Academy) die de opnames medemogelijk heeft gemaakt.

    Gevoelige onderwerpen in de klas

    Hoe voer je een gesprek over gevoelige onderwerpen in de klas? Wat zijn gevoelige onderwerpen? Wat vertelt gevoeligheid en ongemak ons over ons onderwijs, onszelf en de ander? In de samenvatting van wetenschapper Michalinos Zembylas' werk worden uitgangspunten en kenmerken beschreven. In het gesprek met docent Halil Karaaslan vertelt hij aan Sofie hoe en waarom hij gesprekken over gevoelige onderwerpen in de klas voert.

    Lees de samenvatting

    Beluister de podcast

    Goede bedoelingen en sense of belonging

    Veel docenten, ook bij de hogeschool, zetten zich vanuit goede bedoelingen in om hun onderwijs meer inclusief te maken. Dat is een groot goed, maar er kan ook een schaduwkant aan zitten als grotere ongelijkheidsvormen, als racisme, sexisme, islamofobie niet wordt aangekaart. De wetenschapper Angelina Castagno legt uit hoe dit gebeurt. In de podcast vertelt docent en onderzoeker Claudia Gomes hoe sense of belonging niet alleen een individuele kwestie is van je goed voelen.

    Lees de samenvatting

    Beluister de podcast

    Racisme in het onderwijs

    Volgens gerenommeerd wetenschapper Philomena Essed is alledaags racisme een vluchtig fenomeen dat een systematisch analyse nodig heeft om het te kunnen herkennen. Maureen Tijtel onderzoekt met Sofie voorbeelden van racisme in het onderwijs, vraagt zich af hoe dit te herkennen is en wat je er tegen kan doen.

    Lees de samenvatting

    Beluister de podcast

    Sofie Smeets doet in een interview een boekje open over de totstandkoming van De Boekenkast. 

    Lees het artikel hier

    Medewerkers

    betrokken bij dit project