Menu
    English

    BiBoZ-Praktijk Studie

    Publicatiedatum: 15 december 2022

    De BiBoZ-methode (Blijf in Beweging ondersteuning Zorgprofessionals) is een persoonsgerichte aanpak waarbij de context van cliënten centraal staat bij het stimuleren van duurzaam gezond beweeggedrag. In dit project werken we de komende twee jaar aan het vervolg.

    Over het project

    Introductie

    De BiBoZ-methode (Blijf in Beweging ondersteuning Zorgprofessionals) is een persoonsgerichte aanpak waarbij de context van cliënten centraal staat bij het stimuleren van duurzaam gezond beweeggedrag. De methode is door docentonderzoekers en studenten van drie hogescholen samen met cliënten en fysiotherapeuten ontwikkeld. Uit een haalbaarheidsstudie blijkt dat cliënten en professionals positief zijn over de methode. De komende twee jaar werken we aan het vervolg.

    Meer lezen over BiBoZ-deel 1?  Bekijk de projectpagina

    BiBoZ-Praktijk Studie wordt uitgevoerd door drie hogescholen: Hogeschool Leiden, Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam, zes fysiotherapiepraktijken, een zorginnovatiebedrijf (Zorg1), een cliëntenorganisatie (DVN) en een beroepsvereniging (KNGF). Zij worden geadviseerd door een breed samengestelde klankbordgroep.

    Projectbeschrijving

    De komende twee jaar gaat de projectgroep samen met professionals en cliënten de BiBoZ-methode optimaliseren en een implementatiestrategie ontwikkelen voor de dagelijkse fysiotherapie praktijk. Vervolgens wordt een hybride implementatie-effectonderzoek uitgevoerd in zes fysiotherapie praktijken. Daar wordt de implementatiestrategie, de implementatie en de effecten van de BiBoZ-methode geëvalueerd. Aan het einde van dit project wordt de BiBoZ-methode landelijke opgeschaald. De samenvatting van de aanvraag BiBoZ-2 zijn hier te vinden.

    Verbinding met onderwijs

    Studenten zullen participeren in deelprojecten waaronder:

    • Het uitwerken gedragsveranderingstechnieken voor duurzaam bewegen voor fysiotherapeuten.
    • Actief meedoen in actieonderzoek bij het testen van de implementatiestrategie in de eerstelijns setting. 

    (Beoogde) resultaten

    Nieuwsbrief maart 2023

     

    Binnen deze RAAK-mkb aanvraag wordt in de komende twee jaar, samen met zes fysiotherapiepraktijken, cliënten, een zorginnovatiebedrijf (Zorg1), docentonderzoekers en studenten een implementatiestrategie ontwikkeld en geïmplementeerd. Vervolgens wordt een hybride implementatie-effectonderzoek uitgevoerd om de implementatiestrategie, de implementatie zelf en de effecten van de BiBoZ-methode te evalueren.

    Het uiteindelijke doel is landelijke opschaling van de BiBoZ-methode naar de dagelijkse fysiotherapiepraktijk via het Innovatieplatform Fysiotherapie (IPF) en het KNGF.

    Samenwerking

    BiBoZ-PS wordt uitgevoerd door drie hogescholen Hogeschool Leiden, Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam), zes fysiotherapiepraktijken, een zorginnovatiebedrijf (Zorg1), een cliëntenorganisatie (DVN) en een beroepsvereniging (KNGF). Zij worden geadviseerd door een breed samengestelde klankbordgroep.

                

    Nieuwsupdates

    Projectfeiten



    Looptijd

    2022-2024



    Financiering

    RAAK-MKB subsidie



    Lectoraat

    Lectoraat Bewegen naar Gezondheid

    Medewerkers

    betrokken bij dit project