Over het project
Projectbeschrijving
Het LoaD-project is een consortium van verschillende universiteiten en hogescholen waarin gekeken wordt naar wat een gezonde belasting is bij mensen met knieklachten op basis van knieartrose. Dit gebeurt op verschillende niveaus, van patiënt tot celniveau.
In een samenwerking met Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC zal middels een promotieonderzoek gekeken worden naar de invloed van sport op knieartrose en knieklachten.
Het onderzoek zal voor een deel worden uitgevoerd in het Erasmus MC, daarnaast worden deelnemers gevraagd zelf hun dagelijkse sportactiviteiten te tracken.
Deelnemers aan het onderzoek werken bij aanvang mee aan verschillende onderzoeken en een aantal vragenlijsten, hierna zullen zij gedurende twee jaar maandelijks de data van hun sportactiviteiten uploaden en een aantal vragenlijsten invullen. Na twee jaar volgen er wederom een aantal metingen.
Het uiteindelijke doel is om een beter inzicht te krijgen over hoe knieartrose en klachten bij sporters zich over de jaren heen ontwikkelen en wat de invloed is van sport op zowel de knieartrose als de klachten die sporters ervaren. Dit is van groot maatschappelijk belang omdat verwacht wordt dat in 2040 artrose in Nederland de meest voorkomende aandoening zal zijn. Knieartrose is nu al de meest voorkomende vorm van artrose en aandoening binnen het menselijk bewegingsapparaat.
Deze aandoening zorgt nu al voor een behoorlijke economische last omdat patiënten soms niet meer hun werk kunnen uitvoeren of zelfs moeten stoppen met werken vanwege knieklachten. Daarnaast heeft het voor mensen ook vaak grote persoonlijke gevolgen zoals het niet meer (volledig) kunnen uitvoeren van dagelijkse taken, hobby’s en/of sport. Er is op dit moment de mogelijkheid om mensen te opereren vanwege hun knieklachten, maar dit is duur en het biedt geen volledige garantie op herstel.
Verbinding met onderwijs
In dit onderzoeksproject werken studenten van de opleiding Fysiotherapie van Hogeschool Rotterdam mee. Zij zullen helpen met het uitvoeren van metingen, het bekijken van data of het vertalen van resultaten naar de praktijk voor het werkveld.
Het is de verwachting dat de resultaten van dit onderzoek een uiteindelijke impact zullen hebben op hoe zorgprofessionals in de praktijk met mensen met knieartrose omgaan, zodoende zal het ook leiden tot nieuwe inzichten voor het onderwijs.
(Beoogde) resultaten
Resultaten van dit onderzoek zullen bijdragen aan verschillende richtlijnen, zoals de richtlijnen van het KNGF en de NHG, over mensen met knieartrose. Zorgprofessionals kunnen hun patiënten beter en persoonlijker advies geven over hun sportactiviteiten als zij last hebben van knieartrose.
Samenwerkingen
Het LoaD-project is een consortium van Hogeshool Rotterdam, Erasmus MC, Ziekenhuisgroep Twente, Technische Universiteit Delft, Leids Universitair Medisch Centrum, Radboud universitair medisch centrum, Technische Universiteit Eindhoven, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Saxion Hogeschool, Universiteit Twente, Arthrosave, Golazo Sports, LifeTec Group, Ancora Health BV, Move-Metrics, Omnigen, Hy2Care, Optics11, Xsens Technologies, Orthros Medical, Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG), Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN), Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Siemens Healthineers, Motek Medical, ReumaNederland, AO Research Institute Davos (ARI), Wielersportbond (NTFU), Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB), Medical Delta, Universiteit van Luik (BE).
Vanuit Hogeschool Rotterdam zijn Kenniscentrum Zorginnovatie en de opleiding Fysiotherapie bij dit consortium betrokken.
Deze partijen werken binnen dit project samen omdat zij allen te maken hebben met mensen met knieartrose en allen belang hebben bij een zo goed mogelijke behandeling van mensen met knieartrose.
De onderwijsinstellingen zullen in deze samenwerking de uitvoering van het onderzoek op zich nemen. De aangesloten bedrijven, patiënten- en sportorganisaties zullen dit faciliteren.
Projectfeiten
Looptijd 2023 - 2029 |
Financiering NWO |
Lectoraat Lectoraat Complexe Pijn |