Menu
    English

    Rotterdam Begrijpt Elkaar

    Professionals, studenten en ervaringsdeskundigen verkennen de communicatieve toegankelijkheid van de RET

    De communicatieve toegankelijkheid van de RET in kaart brengen

    Toon:

    Introductie

    Communicatie is overal. Als je door Rotterdam loopt of fietst, kom je overal communicatie tegen: informatieborden, verkeersborden, wegwijzers, enzovoorts. Ook voor het reizen met de bus, tram of metro is veel communicatie nodig. Als je moeite hebt met spreken en begrijpen, en/of met lezen en schrijven, dan kan het gebeuren dat je informatie mist of niet begrijpt. Dan kun je bijvoorbeeld niet lezen wat het eindstation is van de metro, waardoor je in de verkeerde metro stapt.

    Projectbeschrijving

    Logopedisten uit het werkveld, onderzoekers van lectoraat Zorg voor Communicatie, studenten en docenten logopedie werken in dit project samen met ervaringsdeskundigen (personen die moeite hebben met taal). Studenten van de minor Meer Taligheid spelen samen met ervaringsdeskundigen de rol van ‘mystery guests’. Ze maken een reis met het openbaar vervoer in Rotterdam en brengen zo de ervaringen met de communicatieve toegankelijkheid van de RET in kaart.

    De RET, die klantvriendelijkheid erg belangrijk vindt, zal bij de terugkoppeling van de ‘mystery visits’ meedenken over de sterke en eventueel minder sterke aspecten in hun communicatie.

    Dit project, dat wordt gesubsidieerd door de gemeente Rotterdam in het kader van het Jaar van de Taal 2021, heeft als doel bij te dragen aan bewustwording van communicatieve toegankelijkheid door Rotterdamse bedrijven.

    Als een bedrijf communicatief toegankelijk is, dan zou iedereen gebruik moeten kunnen maken van de diensten van het bedrijf, ook personen die moeite hebben met de communicatie. Dit vergt aandacht op drie gebieden: 1) schriftelijke informatie op bijvoorbeeld website of folders, 2) inrichting (bewegwijzering bijvoorbeeld) en 3) de gespreksvaardigheden van de werknemers.

    Op dit moment weten we, dat communicatieve toegankelijkheid nog lang niet overal optimaal is. Logopedisten merken dit door de ervaringen van hun cliënten en hun worstelingen met optimale participatie in de samenleving. Ook zet de Stichting Lezen en Schrijven zich hiervoor in, samen met het Team ervaringsdeskundigen Rotterdam.

    Inspiratie voor dit project komt uit het Verenigd Koninkrijk, waar logopedisten in het ‘Communication Access Project’ bedrijven of instellingen trainen in communicatieve toegankelijkheid en vervolgens een vignet verstrekken, waarmee ze kunnen adverteren naar het publiek (Voor meer informatie, zie www.communication-access.co.uk).

    Verbinding met het onderwijs

    In het najaar van 2021 zullen alle studenten van de minor Meer Taligheid van Hogeschool Rotterdam meedoen aan dit project. Ze worden gekoppeld aan een persoon, die ervaringsdeskundig is wat betreft communicatieve beperkingen; bijvoorbeeld door afasie, moeite met lezen en schrijven, of doordat hij/zij het Nederlands als tweede taal nog niet voldoende beheerst. Samen verzamelen zij ervaringen door een reis te maken met de RET. Deze verzamelingen zullen in een aantal groepsbijeenkomsten gedeeld worden met docenten en onderzoekers.

    Onderzoekers

    betrokken bij dit project