Menu
    English

    Strategisch PPP Kansrijke Start

    Innovatie voor een gezonde start van onze volgende generatie

    De gezondheid en de kansen van nieuwe generaties worden voor een groot deel al bepaald door de gezondheid van koppels met een kinderwens, en de groei en ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar na de geboorte. Naast medische problemen zijn het vooral ook sociale omgevingsfactoren – zoals armoede – die een kansrijke start kunnen belemmeren. Een vroege interventie kan het verschil maken voor een goede start in de samenleving en op de wereld. Het Strategisch Publiek Privaat Partnerschap (PPP) Kansrijke Start brengt burgers, kennisinstellingen, bedrijfsleven, ngo’s, en overheid samen. Gezamenlijk werkt het PPP aan het doorbreken van de generatiecyclus van sociaaleconomisch gerelateerde gezondheidsverschillen en de toenemende problematiek van chronische en leefstijl gerelateerde ziekten. Het PPP streeft naar een gezonder leven voor de volgende generaties door pasgeborenen een kansrijke start te bieden.

    Over het project

    Projectbeschrijving

    De inzet van het PPP binnen de medische, leefstijl en sociale domeinen in de vroege levensfase is essentieel voor een gezonder, kansrijker en rechtvaardiger levensloop voor de volgende generaties. Preventie juist in de vroege levensloop biedt enorme kansen om latere medische en maatschappelijke problemen het hoofd te bieden. Onze innovatieve aanpak omvat meerdere aspecten: we integreren en personaliseren leefstijl, combineren medische en sociale zorg, streven naar gelijke toegang tot zorg; verbeteren gezondheids- en digitale vaardigheden, en bevorderen een gezondere leefomgeving voor (toekomstige) ouders en hun kinderen.

    Het PPP streeft naar een aanpak gedreven door intensieve samenwerkingen op gebied van onderzoek, onderwijs, innovatie en implementatie. Deze aanpak houdt rekening met de leefomgeving en persoonlijke situatie van het individu, en biedt uitgebreid aandacht aan ongelijkheid. Het PPP ontwikkelt gezamenlijk ideeën, subsidievoorstellen en projecten.

    Belangrijke elementen van het PPP voor investeringen en interventies vanaf de vroege levensloop van een kind zijn: Allereerst, autonomie en zelfmanagement van gezondheid en ziekte door (toekomstige) ouders en hun jonge gezinnen thuis of in de directe omgeving. Ten tweede, ondersteuning van slimme technologische vaardigheden voor zorgprofessionals. Ten derde, transformatie van de gezondheids- en gemeenschapszorg door digitale en technische innovatie. Tot slot het stimuleren van verdere innovatie door bedrijven in de domeinen van leefstijl en medische zorgtechnologie, data en  ICT-infrastructuur, en onderwijs.

    Het PPP vertegenwoordigt een nationaal consortium met een gezamenlijke missie: het bevorderen van een kansrijke start voor alle in Nederland geboren kinderen.

    (Beoogde) resultaten

    Het PPP ontwikkelt meerdere aandachtsgebieden binnen belangrijke Kansrijke Start thema’s. Deze verschillende aandachtsgebieden van het PPP vormen de basis voor projecten en subsidieaanvragen die vanuit de PPP community zullen ontstaan en geleid worden. PregnaDigit is een eerste onderzoeksproject dat vanuit het PPP wordt ontwikkeld. Ook zijn initiatieven gaande op het gebied van blended en digitale leefstijlzorg-op-maat voor, tijdens en de na de zwangerschap. Het consortium zet zich in om een breed portfolio aan projecten en initiatieven te ontwikkelen die samen bijdragen aan een gezonde en kansrijke start voor onze toekomstige generaties.

    PregnaDigit
    De focus van het eerste Kickstarter project, genaamd PregnaDigit, is digitale medische zwangerschapszorg-op-afstand. Het project wordt ontwikkeld in co-creatie met zorgverleners, zorggebruikers en private partijen. Een van de op te leveren producten is een handleiding en standaard waarmee alle verloskundige samenwerkingsverbanden in Nederland aan de slag kunnen met de digitale geboortezorgtransformatie. De ambitie van PregnaDigit is dat tenminste 50% van de huidige fysieke poliklinische en klinische zwangerschapszorg uiterlijk in 2030 is vervangen door digitale zorg-op-afstand.

    Verbinding met het onderwijs

    De samenwerkingen met kennisinstellingen stelt het PPP in staat om nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen te introduceren in het onderwijs van de volgende generatie zorgprofessionals, evenals in het leren voor huidige professionals. Daarbij beginnen de sociale, leefstijl en medische omgevingsfactoren ook bij het onderwijs van onze burgers en ziet het PPP onderwijs als één van de hoofdthema’s.

    Samenwerking

    Het consortium is in 2022 opgericht door initiatiefnemers van Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC. Het PPP-consortium bestaat uit een breed scala aan kennisorganisaties, bedrijven, beleidsmakers van lokale en landelijke overheden, zorgverzekeraars, beroepsorganisaties, burgerinitiatieven en vertegenwoordigers, en maatschappelijke organisaties. Binnen het partnerschap worden publieke en private partijen samengebracht, wat een voedingsbodem biedt voor nieuwe initiatieven en samenwerkingen op het thema Kansrijke Start. Als individueel netwerk werkt het PPP in verbondenheid met het nationale actieprogramma Kansrijke Start (Solid Start), wat geïnitieerd en geleid wordt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

    Hanneke Torij MSc, lector Verloskunde en Geboortezorg (Hogeschool Rotterdam)     

    Prof. dr. Eric Steegers, afdelingshoofd en hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie (Erasmus MC).

              

    Nieuws

    Projectfeiten

    Looptijd

    2022 - 2032 

    Financiering

      Subsidies en fondsen  

    Lectoraat

    lectoraat Verloskunde en Geboortezorg

    Medewerkers

    betrokken bij dit project