Over het project
Projectbeschrijving
We maken in dit onderzoek gebruik van een cross-sectioneel design. De zorgvragen die bij het CCE binnenkomen waarbij er sprake is van dementie en neuropsychiatrische symptomen worden nader onderzocht. Onze doelgroep zijn de omstanders (familieleden en zorgpersoneel) die betrokken zijn bij de zorg. De belangrijkste onderzoeksvraag die we willen beantwoorden is of traumatische levensgebeurtenissen in het verleden een rol spelen bij de huidige ‘ontregeling’, en hoe dan? We maken daarbij een onderscheid in traumatische gebeurtenissen uit de kindertijd en gebeurtenissen die later optreden. Hiervoor worden vragenlijsten afgenomen bij de omstanders die gaan over de persoon zelf.
Verbinding met het onderwijs
In dit onderzoeksproject werken studenten van de opleiding Verpleegkunde van Hogeschool Rotterdam mee. Zij zullen helpen met het afnemen van vragenlijsten, metingen en analyses.
(Beoogde) resultaten
We hopen middels dit onderzoek meer inzicht te krijgen op de invloed van eerdere traumatische gebeurtenissen in het leven op de neuropsychiatrische symptomen en gedrag bij mensen met dementie. De uitkomsten kunnen uiteindelijk bijdragen in het verbeteren van traumasensitieve zorg.
Samenwerkingen
Het betreft een samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie, UMCG, NHL Stenden, CCE, Noorderbreedte.
Projectfeiten
Looptijd 2024-2025 |