Over het project
Introductie
Tijdens het project is in samenwerking met de Master Design Driven Innovations NHL Stenden, de verloskundigenpraktijk Hoogeveen en Kenniscentrum Zorginnovatie een informatiemethode ontwikkeld. De informatiemethode is getest bij verloskundigenpraktijk Hoogeveen.
De Methode inclusief het informatiemateriaal is gratis beschikbaar via deze site. Het beschikbaar stellen is met de coördinator van Centering Pregnancy Nederland afgestemd.
Projectbeschrijving
Evelien Davidson, Master Design Driven Innovations en werkzaam bij Plastic Soup Foundation heeft in samenwerking met de verloskundigenpraktijk Hoogeveen en Kenniscentrum Zorginnovatie in het kader van haar afstudeeronderzoek een informatiemethode ontwikkeld, die binnen de verloskundige praktijken en ziekenhuizen gebruikt kan worden om zwangere vrouwen op een actieve manier te informeren over hormoonverstorende stoffen. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat de zwangere en haar partner voldoende informatie krijgt en tegelijkertijd niet bang wordt gemaakt. De methode is gericht op een handelingsperspectief voor zwangere vrouwen en hun partners.
De verloskundigenpraktijk Hoogeveen heeft samen met zwangere vrouwen de methode van Davidson getest. Naar aanleiding van de test zijn er in samenwerking met het kenniscentrum aanpassingen gedaan aan de methode. De methode wordt hier compleet en gratis beschikbaar gesteld via de site van Kenniscentrum Zorginnovatie.
Het project valt binnen het nieuwe onderzoeksprogramma Sustainable Family Centered Care, oftewel duurzame gezinsgerichte zorg, binnen het lectoraat Verloskunde en Geboortezorg van Kenniscentrum Zorginnovatie bij Hogeschool Rotterdam.
Samenwerkingen
Verbinding met het onderwijs
Dit project is op initiatief van - en in samenwerking met - een masterstudent gestart, ontwikkeld en afgerond in het kader van een afstudeeronderzoek. De methode gaat in het bachelor onderwijs als een voorbeeld dienen voor hoe professionals een bijdrage kunnen leveren aan het vormgeven van duurzame gezinsgerichte zorg.
Samenwerkingen
Dit project is ontwikkeld in samenwerking met de Master Design Driven Innovations NHL Stenden, de verloskundigenpraktijk Hoogeveen en Kenniscentrum Zorginnovatie. De informatiemethode is vervolgens getest in verloskundigenpraktijk Hoogeveen. Deze partijen werken samen binnen dit project vanwege de expertise op dit onderwerp van de betrokken personen. In dit project komt expertise uit onderzoek, onderwijs, beleid en praktijk samen. Deze methode wordt gratis beschikbaar gesteld voor het Nederlandse werkveld en onderwijs.
Vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie is hoofddocent bij de bacheloropleiding Elke Slagt-Tichelman betrokken. Zij is programmaleider van het onderzoeksprogramma ‘Duurzame gezinsgerichte zorg’ en is eerste aanspreekpunt voor dit project.
Resultaten
De resultaten van het onderzoek bevatten de producten van de methode. De methode bevat een instructievideo voor zorgverleners, een aflegvel, kaarten, een folder voor (aanstaande) ouders en een handleidingen voor zorgverleners. De methode is uitermate geschikt om in groepen te gebruiken, maar ook kunnen enkele aspecten geïmplementeerd worden op websites, in de wachtkamer of op het spreekuur.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in:
- Hormoonverstorende stoffen blinde vlek voor aanstaande ouders!
Vakblad Vroeg, 23 mei 2022 - Hormoonverstorende stoffen
NATAAL editie 53, vakmagazine voor pre- en postnatale zorgverlening, 23 juni 2022 - Een webinar waarin voeding, sport en bewegen rondom de zwangerschap centraal stonden. Presentatie over: een update van de stand van zaken m.b.t. bestrijdingsmiddelen en zwangerschap met nieuwe inzichten en verschillende opties om aanstaande ouders te informeren, zodat zij zelf een bewuste keuze kunnen maken.
Webinar van het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland, 05 juli 2022
Projectfeiten
Looptijd januari 2022 - juli 2022 |
Financiering Geen |
Lectoraat |
Thema |