In totaal zijn er zo’n 350 wijkverpleegkundigen in Nederland werkzaam als Zichtbare Schakel, meestal in wijken waar veel behoefte is aan preventie en extra wijkzorg. Door dit programma is het voor de wijkverpleegkundige weer mogelijk om het vak in de volle breedte uit te oefenen.
In Rotterdam zijn er 45 wijkverpleegkundigen vanuit verschillende thuiszorgorganisaties als Zichtbare Schakel actief. Deze werkzaamheden worden gecoördineerd door de stichting Oser.
Om na te gaan wat deze nieuwe werkwijze betekent voor de wijkverpleegkundigen en hun collega’s, werd een inventarisatie uitgevoerd onder alle 45 Zichtbare Schakel wijkverpleegkundigen. Onderzocht is wat de gevolgen zijn voor de invulling van het vak, de benodigde competenties en de samenwerking met anderen.
Uit het onderzoek is onder andere gebleken dat de tevredenheid met het werk hierdoor significant is verbeterd. Wijkverpleegkundigen die als Zichtbare Schakel werken, zijn duidelijk meer tevreden over hun werk dan collega’s die niet als ZS werken. De belangrijkste reden hiervoor is dat zij nu hun vak weer in de volle breedte kunnen uitoefenen. Ook geven zij aan dat er nu veel meer beroep wordt gedaan op hun competenties als wijkverpleegkundige.