Projectbeschrijving
Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) werken in een gezamenlijk project aan de verspreiding van inzichten en nieuwe werkwijzen van twee Memorabel-projecten verspreiden, het VitaDem project voor ouderen met dementie en mantelzorgers en het SPANkracht project voor jonge mensen met dementie.
Het doel is casemanagers/dementieverpleegkundigen leren om wensen en behoeften van mensen met dementie en mantelzorgers te vertalen naar activiteiten, leren denken in mogelijkheden, leren creatief te zoeken naar de best passende oplossing, leren kijken buiten de grenzen van de zorg en vruchtbaar leren samenwerken met andere professionals. Dat betekent ook dat casemanagers meer preventief gaan werken en beter aansluiten bij de wensen en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Gedurende het project is met de opleidingsaanbieders contact gelegd om de trainingsmodulen goed aan te laten sluiten bij de praktijk. Er is al een pilot met module 1 ‘Creatief achterhalen van behoeften en wensen’ uitgevoerd.
Verbinding met het onderwijs
Op dit moment zijn er geen studenten bij het project betrokken.
Mogelijk kunnen studenten in de uitvoering van de pilot meedraaien en bij de aanpassing van de trainingsmodulen ondersteunen. Het kan gaan om studenten van de zorg- en sociale opleidingen, leraren opleiding gezondheidszorg, en ontwerp- en vormgeving.