Over het project
Introductie
ZonMw wil met de persoongebonden subsidieoproep “ZonMw Implementatie science practitioner Fellowships” de werelden van onderzoek en praktijk met elkaar verbinden door te investeren in ‘bruggenbouwers’ en ‘ambassadeurs’, met als doel de implementatie van kennis in praktijk, beleid en onderwijs te bevorderen en hiermee de zorg voor patiënten en burgers te verbeteren. Met deze subsidie krijgen professionals – werkzaam binnen de aandachtsgebieden van genoemde programma’s – de kans om opgeleid te worden tot implementatie science practitioner: een recent (inter)nationaal erkend functieprofiel binnen het implementatieveld én binnen de gezondheidszorg. Binnen het profiel staat de rol van bruggenbouwer en ambassadeur centraal. Met het opleiden van implementatie science practitioners wil ZonMw tevens bijdragen aan het versterken van de implementatie-infrastructuur. Deze persoonlijke subsidie is toegekend aan Angélica Venekamp, beleidsmedewerker bij het lectoraat Verloskunde & Geboortezorg.
Aan de hand van (eigen) casuïstiek doorloopt zij het anderhalf jaar durende fellowshiptraject. Dit traject bestaat onder andere uit een éénjarig opleidingsprogramma, intervisie en coaching, en casuïstiek. De casussen gaan over afgeronde studies waar doelmatigheidsresultaten en/of resultaten die bijdragen aan passende zorg centraal staan, en waarbij de resultaten op weg zijn naar de praktijk. Dankzij de combinatie van praktijk én theorie worden implementatie science practitioner fellows opgeleid tot professionals met unieke, zéér bruikbare/essentiële expertise.
Projectbeschrijving
De casus van het fellowship heeft als titel 'Integrale zorg aan zwangeren en gezinnen in kwetsbare omstandigheden: ontwikkeling implementatie framework ten behoeve van bestendiging en opschaling van Blauwdruk Psychosociale zorg en Samenwerking met Veilig Thuis'.
Eerder ontwikkelde het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland (RCZWN) een standaard ‘Blauwdruk’ als kader en stroomschema voor integrale zorgverlening aan zwangeren en gezinnen in kwetsbare omstandigheden binnen de regio Zuidwest Nederland. Deze blauwdruk is vertaald naar een maatwerkblauwdruk voor betrokken VSV’s op basis van een zeven stappenplan, ondersteund door een scholing.
Er hebben zich echter diverse complicaties voorgedaan waardoor de innovatie (Blauwdruk) binnen de regionale zorgpraktijk (nog) niet wordt gebruikt zoals; van alle VSV’s binnen de regio Zuidwest Nederland werken er vandaag de dag drie met de Blauwdruk (vertaald naar hun eigen specifieke werkpraktijk).
Mede op basis van een evaluatie (2018) is gaandeweg duidelijk geworden dat succesvol implementeren meer is dan het ‘simpelweg’ invoeren van een vernieuwing. Het is een stapsgewijs proces dat bestaat uit verschillende fasen. Met als doel dat mensen met de interventie willen, kunnen, gaan én blijven werken. Achteraf bezien hadden wij (het RCZWN) als ontwikkelaar van de interventie in samenspraak met de uitvoerende organisatie dit proces meer kunnen stimuleren met passende implementatie-activiteiten.
Uit de diverse stukken die ZonMw heeft aangedragen, blijkt ook dat het implementatie proces dynamisch kan verlopen, waarbij de fasen kunnen overlappen. Voor een succesvolle en duurzame implementatie is het belangrijk dat alle fasen goed doorlopen worden. Er ligt al heel veel materiaal zoals uiteraard de Blauwdruk zélf en een scholing. Het doel van het fellow project is het aanscherpen en ‘vervolmaken’ van materialen die kunnen helpen om de implementatie van de Blauwdruk beter te kunnen borgen en de stap te kunnen maken naar solide implementatie binnen de VSV’s in Zuidwest Nederland. Rode draad in de aanpak is ‘samenhang’ en ‘blijven doen wat werkt’.
Projectfeiten
Looptijd oktober 2023 – september 2025 |
Financiering ZonMw |
Lectoraat |