Menu
    English

    Implementatie van Linking-Zin producten

    Implementatie en verspreiding van hulpmiddelen om het gesprek over zingeving makkelijker te maken

    Zingeving is een onderwerp dat de laatste jaren meer aandacht krijgt in zorg en welzijn. In het project Linking-Zin zijn er regionaal hulpmiddelen gemaakt om gesprekken over zingeving makkelijker te maken en het diverse aanbod van ondersteuning inzichtelijk te maken. Toch is het in de praktijk niet altijd makkelijk om over zingeving te praten en zorg te bieden die aansluit bij wat iemand nodig heeft. In dit verspreidings- en implementatietraject werken professionals en ouderen samen om drie hulpmiddelen beter te implementeren in de praktijk. Het gaat om: De Zinpraatkaart, De Zinvinder, De kaartenset Op Zoek naar Zin bij Stress.

    Over het project

    Projectbeschrijving

    Achtergrond en relevantie
    Belangrijke inzichten vanuit actieonderzoek Linking-Zin waren:

    • Ouderen vinden zingeving met name iets van henzelf. Zij zijn graag zelf met naasten in gesprek hierover. Zij willen eigen regie over eventuele ondersteuning op dit gebied.
    • Hulpverleners vinden het soms moeilijk om zingevingsbehoeften op een open manier te bespreken. Dit is vooral moeilijk bij mensen met armoedeproblematiek.

    Daardoor sluit gegeven ondersteuning bij zingevingsproblemen soms niet goed aan bij behoeften van mensen. Een brede en diepgaande verkenning van de ondersteuningsbehoeften van burgers bij zingeving is een belangrijke voorwaarde om passende ondersteuning te kunnen bieden.

    De hulpmiddelen die in Linking-Zin ontwikkeld zijn, kunnen daarbij hulp bieden. We richten ons in dit vervolgproject op de Zinpraatkaart, de Zinvinder en de Kaartenset Op Zoek naar Zin bij Stress.

    Doelstelling
    In dit vervolgtraject van Linking-Zin willen we bereiken dat:

    • Ouderen en mensen met armoedeproblematiek door implementatie en verspreiding van deze producten gelegenheid te ervaren om over zingeving te denken en praten;
    • En professionals/werkers/vrijwilligers die met deze doelgroepen werken eenvoudige laagdrempelige hulpmiddelen hebben om zingeving te integreren in hun (professionele) activiteiten.

    Aanpak
    In deze VIMP wordt er gewerkt door twee werkgroepen (Armoede en Ouderen). In de werkgroepen wordt er gewerkt vanuit de methodiek van Appreciative Inquiry (AI). Daarnaast is er een brede adviesgroep.

    Bijdragen aan groot implementatieproject
    Dit project levert kennis op over implementatie van hulpmiddelen t.a.v. zingeving in verschillende organisaties en contexten. Deze kennis wordt gedeeld in een overkoepelend implementatieprojectvan ZonMw.

    Verbinding met het onderwijs

    De producten van LInking-ZIn worden gebruikt in meerdere minoren en basisopleidingen van het Instituut voor Gezondheidszorg en de opleiding AD Sociaal Financiële Dienstverlening.

    (Beoogde) resultaten

    Tijdens de looptijd van het project worden er materialen aangepast zodat dit nog beter door de doelgroepen (ouderen, professionals, vrijwilligers) gebruikt kan worden. Deze materialen worden geïmplementeerd in meerdere regio's (Zeeland, West-Brabant, Zuid-Hollandse eilanden, Rotterdam e.o.) en worden op de website gedeeld.

    Belangrijkste resultaat is dat professionals en vrijwilligers ervaring hebben opgedaan in het implementeren van hulpmiddelen om in gesprek te gaan over zingeving en passende ondersteuning te bieden.

    Na het project is er kennis opgedaan en landelijk gedeeld over het implementeren van hulpmiddelen over zingeving.

    Samenwerking

    In de werkgroep ouderen participeren deelnemers van: Samen010, Laurens, Centrum voor Levensvragen Zuid-Hollandse eilanden, SPIOR,

    In de werkgroep armoede participeren deelnemers van: Pameijer, SPIOR, Wijzijntraversegroep.

    In de werkgroepen wordt er samengewerkt aan de implementatie en verspreiding vanuit de principes van Appreciative Inquiry (AI). AI is een methode die focust op mogelijkheden en kwaliteiten in plaats van belemmeringen en problemen. AI kent vier stappen:

    • Verkennen
    • Verbeelden
    • Vormgeven
    • Verwezenlijken

    In de adviesraad zijn er deskundigen vanuit: Centrum voor Levensvragen Rotterdam e.o., Centrum voor Levensvragen Zuid-Hollandse eilanden, Centrum voor Levensvragen Zuidwest Nederland (Zeeland/ West-Brabant/Breda/Zuid-Hollandse Eilanden), Pameijer, SPIOR, Zeeuwse Zorgschakels, GENERO, KBO/OSO, Mara, Wijkpastoraat Rotterdam, Kenniswerkplaats Armoede en Laaggeletterdheid (RUG).

    Projectfeiten

    Looptijd

    2023-2024

    Financiering

    ZonMw

    Lectoraat

    Samenhang in de Ouderenzorg

    Medewerkers

    betrokken bij dit project