Menu
    English

    Logt u even in

    Ontwikkelen van digitale communicatieplatforms in ondersteuning en zorg voor mensen die langer thuis willen wonen

    Er komt steeds meer aandacht voor communicatie en samenwerking tussen zorgvragers en zorgprofessionals die ondersteund worden door digitale platforms. De centrale vraag van dit project is: Hoe kunnen digitale platforms van mkb’s ontwikkeld in volledige samenwerking met gebruikers bijdragen aan het goed organiseren van zorg en ondersteuning bij mensen thuis, en daarmee langer thuis blijven wonen faciliteren?

    Over het project

    Projectbeschrijving

    In dit project wordt door middel van ontwerpgericht actieonderzoek de context en ervaringen van casussen onderzocht. De input van deze casussen leidt tot ontwerpprincipes voor een optimale gezamenlijke ontwikkeling en gebruik van digitale communicatieplatforms.

    Één van deze casussen is ‘Mama’s Garden’, een ontmoetingsplek voor jonge moeders, wat tijdens de coronaperiode ook digitaal is doorgegaan.  

    Verbinding met onderwijs

    Vanuit de verschillende betrokken hogescholen zijn er studenten betrokken bij dit project. Vanuit Hogeschool Rotterdam zijn er ook geneeskundestudenten van Erasmus MC betrokken bij dit project.

    (Beoogde) resultaten

    • Het doel van dit onderzoeksproject is om bij te dragen aan het versterken van het gebruik van digitale communicatieplatforms ten behoeve van preventie, zorg in de thuissituatie en langer thuis blijven wonen. Hiertoe wordt een handreiking voor ontwikkelaars van digitale communicatieplatforms, overheden, zorgprofessionals, zorggebruikers en naasten opgeleverd.
    • Bovendien worden de resultaten vertaald naar studiehandleidingen voor de opleidingen Social Work en Verpleegkunde van de betrokken hogescholen.
    • De opbrengsten van het project worden breed verspreid onder zorgprofessionals, zorggebruikers, naasten, overheden en ontwikkelaars van digitale communicatieplatforms via een afsluitend congres.

    We streven naar ten minste drie vakpublicaties voor de beroepspraktijk en twee congrespapers. Voor internationale doorwerking van de onderzoeksresultaten zal tenminste één wetenschappelijk artikel worden beschreven over de bevindingen. Het SIA Lectorenplatform Zelfmanagement werkt voorts vanuit de inhoud van deze aanvraag in samenwerking met het SIA-Lectorenplatform Inzet van Technologie voor Gezondheid en Welzijn en het SIA-Lectorenplatform Organisatie van Personalised Health een SPRONG-aanvraag uit.  

    Samenwerking

    Dit onderzoek is gericht op het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden over het gebruik en verbeteren van digitale platforms. Deze worden vervolgens benut voor de effectieve, cliëntgerichte ontwikkeling van digitale communicatieplatforms voor zorg en ondersteuning, zodat hulp en zorg aan cliënten op passende wijze ondersteund wordt en langer thuis blijven wonen daadwerkelijk wordt gefaciliteerd. Voor de uitvoering van dit onderzoeksproject is een consortium nodig waarin zowel ontwerpmatige kennis, ervaringskennis, kennis van de beoogde doelgroepen en hun context en kennis van ontwerponderzoek als meer inhoudelijke kennis over co-design, eigen regie en vergroten van sociale netwerken, interdisciplinaire communicatie en samenwerking in netwerken nodig is. Daarom werken de partners samen in een interdisciplinair consortium.

    • Hogeschool Windesheim: Projectleider is Renate Werkman van Hogeschool Windesheim. Het team van Hogeschool Windesheim werkt met Eljakim Information Technology aan het deelproject Samen Werken, Samen Delen rondom het Iuvenelis Klantportaal; met Brevidius aan het deelproject MyWepp en met OZOVerbindzorg en de huisartsenorganisatie ReHa Almere aan het deelproject Implementatie OZOVerbindzorg.
    • Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: de Hogeschool Arnhem en Nijmegen werkt aan het deelproject VIPLive
    • Meerdere ervaringsdeskundige cliënten zijn aangesloten bij het project
    • Er wordt bovendien samengewerkt met verschillende opleidingen zoals de opleiding Verpleegkunde en Social Work van de Hogeschool Windesheim
    • De onderzoeksteams zorgen voor uitvoering van de taken in de werkpakketten. Ze worden uitgebreid met studenten van de opleiding Verpleegkunde en Social Work gekoppeld aan stages en projectvakken. De clienten, mkb’s en de huisartsenorganisatie fungeren als kritische meedenkers in alle fasen van het project en als verbindingsofficieren tussen professionals en zorggebruikers in de praktijk.

    Projectfeiten

    Looptijd

     

     

    01-09-2021 – 01-01-2024

    Financiering

    SIA RAAK (EXZ.EXZ.01.002)

    Lectoraat

     

    Lectoraat Verloskunde en geboortezorg

    Medewerkers

    betrokken bij dit project