Menu
    English

    Het Voedingspaspoort 010

    De interdisciplinaire aanpak van ondervoeding bij ouderen in drie Rotterdamse wijken: werken aan verbinding en eigen regie

    Van de Rotterdamse zelfstandig wonende kwetsbare ouderen met thuiszorg is 35% ondervoed. De signalering van ondervoeding is in de dagelijkse praktijk niet voorbehouden aan één beroepsgroep, maar valt onder ieders verantwoordelijkheid. Juist daardoor gebeurt het niet structureel, en valt hier nog veel gezondheidswinst te halen. Door een betere signalering en behandeling van ondervoeding in de eerste lijn kunnen veel andere problemen voorkomen worden. Vanuit het eerdere project Over Ondervoeding in Ommoord is veel kennis opgedaan over de huidige situatie en de knelpunten in de aanpak van het probleem. Deze punten worden meegenomen in dit vervolgproject.

    Toon:

    Projectbeschrijving

    Het doel van het project is om de bewustwording, signalering en behandeling van ondervoeding bij kwetsbare ouderen in drie pilot-wijken in Rotterdam te verbeteren. Het gaat hierbij om de wijken Ommoord, Hoogvliet Noord en Charlois Zuid. De projectgroep zal dit doel proberen te behalen door bestaande netwerken, per wijk, in kaart te brengen. Te bedenken hoe de netwerkpartners, maar ook hun achterban het beste bereikt kan worden. Het belangrijkste hierbij is om bij zoveel mogelijk relevante welzijn- en zorgverleners en betrokkenen, zoals bijvoorbeeld mantelzorgers, het onderwerp ondervoeding op de agenda te brengen en houden. Als dan ondervoeding gesignaleerd wordt, moet het helder zijn waar dit kan worden neergelegd en goed worden opgepakt. Dit gebeurt nu in de praktijk te weinig. Het Voedingspaspoort is ontwikkeld en onderzocht door de Stuurgroep Ondervoeding. Binnen dit project zal een Rotterdamse variant van het Voedingspaspoort ontwikkeld en toegepast worden.

    Verbinding met het onderwijs

    De knelpunten in de integrale aanpak van ondervoeding bij ouderen in de wijk worden onderzocht binnen afstudeeronderzoeken van de opleiding Verpleegkunde. De geleerde worden zijn meegenomen in de module Kwetsbare ouderen van de opleiding Verpleegkunde. Ook wordt gekeken naar relevant minoronderwijs waarin het geleerde opgenomen kan worden.