Menu
    English

    Perinatale asfyxie in Nederland

    Uitkomsten van perinatale audits en perinatale registratie

    Binnen dit project doen we onderzoek naar kinderen die tijdens de geboorte verminderd zuurstof hebben gehad waardoor de start bij de geboorte minder is dan gewenst. Het onderzoek draagt bij aan landelijk onderzoek naar kinderen die op een neonatale intensive care terecht komen voor behandeling van zuurstofgebrek tijdens de bevalling. Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van de masteropleiding Physician Assistant in samenwerking met Perined en onder supervisie van Lector Ageeth Rosman. Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de muren van Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie.

    Over het project

    Projectbeschrijving

    Het project gaat over kinderen die geboren worden met zuurstofgebrek tijdens de bevalling. Dit heet perinatale asfyxie. In Nederland bestaat een systeem van perinatale audits waarin zorgverleners uit de geboortezorg met elkaar casuïstiek bespreken waarvan de uitkomst anders is dan gewenst. Dit gebeurt aan de hand van thema’s. Een van die thema’s is perinatale asfyxie.

    Per jaar worden ongeveer 700 kinderen geboren met een slechte start als gevolg van zuurstofgebrek. De schade die kan ontstaan is van niets tot een zware mentale of fysieke beperking met levenslange consequenties. Doel van het onderzoek is te leren van casuïstiek van perinatale asfyxie om daarmee de zorg rondom perinatale asfyxie te optimaliseren.

    Zorgverleners uit de geboortezorg zijn verenigd in Verloskundige Samenwerkings Verbanden (VSV). Perinatale audits worden gehouden binnen een VSV. Tijdens een audit bespreken de deelnemers een casus van perinatale asfyxie en gaan zij op zoek naar verbeterpunten. Met als doel lessen te leren voor de toekomst.  

    De geformuleerde verbeterpunten worden nader opgepakt door een werkgroep die onderzoekt op welke manier het verbeterpunt opgelost kan worden en hoe dit vertaald kan worden naar een duurzame verbetering van zorg binnen het gehele VSV. Ze doen dit aan de hand van de ACTion methodiek (ACTiontoolkit). Op die manier wordt op een gestructureerde manier de vertaalslag gemaakt van verbeterpunt naar duurzaam verbeteren.

    De methodiek van het onderzoek (de ACTiontoolkit) wordt op dit moment in een promotie-onderzoek toegepast in 14 VSV in Nederland. Deze VSV worden begeleid in het vertalen van verbeterpunt naar duurzame verbeteringen in de zorg door het inzetten van gerichte strategieën om te verbeteren.

    (Beoogde) resultaten

    Beoogde resultaten zijn twee mastertheses van studenten Physician Assistant die complementair aan elkaar zijn. In een masterthese staan de verbeterpunten uit de perinatale audit centraal, in de andere de analyses van de perinatale registratie van tien jaar casus asfyxie in Nederland. 

    Daarnaast wordt jaarlijks het jaarboek ‘Perinatale zorg in Nederland’ gepubliceerd door Perined waarin de stand van zaken van de geboortezorg in Nederland wordt toegelicht (jaarboek zorg Perined).

    En wordt er gewerkt aan (inter-)nationale publicaties in vaktijdschriften over het onderwerp asfyxie, welke worden aangeboden in de vorm van geleerde lessen.

    Voorbeelden hiervan zijn hier te vinden.

    Samenwerkingen

    Verbinding met onderwijs

    Op dit moment werken twee studenten van de masteropleiding Physician Assistant mee aan het project. Zij analyseren verbeterpunten voortkomend uit de perinatale audits en analyseren casuïstiek uit de perinatale registratie van Nederland. Zij worden begeleid door de lector Audit en Registratie (Ageeth Rosman) en twee docenten van de PA-opleiding. Maar er is ruimte om meer studenten mee te laten werken op dit project. Er zijn maar liefst 988 verbeterpunten die vertaald moeten worden naar duurzame verbeteracties via een van de zeven strategieën die hiervoor beschreven zijn binnen de ACTiontoolkit. Daarnaast is er een kerngroep van docenten en experts uit het veld actief om de verbinding te leggen tussen onderzoek in het veld en terug vertaling van resultaten naar de geboortezorg in Nederland.

    Samenwerkingspartners

    Binnen het project wordt samengewerkt met Perined maar ook met experts uit het veld afkomstig van universitaire medische centra. Dit zijn gynaecologen, verloskundigen en kinderartsen die in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met kinderen die geboren worden met zuurstofgebrek tijdens de bevalling. Deze experts zijn afkomstig uit het Erasmus MC, UMCU (Utrecht), UMCG (Groningen), LUMC (Leiden). Experts uit de eerstelijns geboortezorg worden nog van harte uitgenodigd om aan te haken bij dit samenwerkingsverband. Zij kunnen contact opnemen met Ageeth Rosman via a.n.rosman@hr.nl of via arosman@perined.nl

    Projectfeiten



    Looptijd

    2022 - 2024


    Financiering

    Er is op dit moment geen externe financiering van dit project.


    Lectoraat

    Lectoraat Audit en Registratie, in het bijzonder in de perinatale zorg 

    Publicaties/producten

    Medewerkers

    betrokken bij dit project