Menu
    English

    Ethische Dilemma's

    Ethische dilemma's bij zelfmanagementondersteuning

    Publicatiedatum: 01 juli 2013

    Zelfmanagement staat sterk in de belangstelling in de gezondheidszorg en de beloftes zijn groot. Het zou de kwaliteit van leven van patiënten vergroten en tegelijkertijd de zorgkosten beperken. Maar in de praktijk krijgen verpleegkundigen te maken met conflicterende waarden.

    Toon:

    Introductie

    Wat moeten verpleegkundigen doen als een patiënt keuzes maakt die negatieve gevolgen hebben voor zijn gezondheid? En wat te doen als patiënten niet in staat of niet bereid zijn om hun eigen aandoening te managen? Moet je dan taken overnemen van de patiënt of benadruk je de individuele verantwoordelijkheid en autonomie van de patiënt?

    Het huidige onderzoek naar zelfmanagement besteedt nog weinig aandacht aan deze dilemma’s. Kenniscentrum Zorginnovatie en de Erasmus Universiteit Rotterdam (instituut Beleid en Management Gezondheidszorg) onderzoeken daarom naar de ethische dilemma’s bij zelfmanagementondersteuning door verpleegkundigen.

    De ethische dilemma’s zijn in kaart gebracht door middel van interviews met zowel verpleegkundigen als patiënten in het Erasmus MC. Daarnaast zijn ook verpleegkundige consulten geobserveerd. Het project sluit aan bij het onderzoeksprogramma NURSE-CC dat zich richt op de competenties van verpleegkundigen voor zelfmanagementondersteuning en de effectiviteit van zelfmanagementinterventies.

    Projectbeschrijving

    Het doel was een ethisch raamwerk te ontwikkelen dat gebruikt kan worden bij het ontwerpen en implementeren van zelfmanagementinterventies. Op deze manier kunnen de interventies beter afgestemd worden op de praktijk omdat ze rekening houden met mogelijke ethische dilemma’s. In de opleiding voor verpleegkundigen kan het raamwerk worden gebruikt om (toekomstige) verpleegkundigen te leren om na te denken over deze dilemma’s en hen handvatten te bieden om hier mee om te gaan in de praktijk.