Over het project
Introductie
Het interdisciplinaire consortium ‘Girls united: Fostering positive friendship dynamics for elementary schoolgirls’ social, emotional and academic flourishing’, waarvan Hogeschool Rotterdam met de Kenniscentra Zorginnovatie en Talentontwikkeling penvoerder is, start per 1 augustus 2022 met de RAAK PRO Meisjes uit de Knoei-studie. Projectleider namens de hogeschool is Patricia Vuijk (penvoerder). De studie heeft een looptijd van vier jaar.
Projectbeschrijving
Sommige meisjes lopen vanwege de aard van hun vriendschappen al tijdens de late kindertijd verhoogde risico’s om een emotie-regulatiestrategie te ontwikkelen die wordt gedomineerd door excessief co-rumineren. Vanuit preventief oogpunt is het daarom erg belangrijk om jongere meisjes te ondersteunen bij het aanleren van gezonde emotie-regulatiestrategieën binnen hun vriendschappen. In de RAAK PRO studie staat de vraag centraal hoe bovenbouwmeisjes van de basisschool met problematische (real-life en online) vriendschapsdynamieken vroegtijdig door schoolprofessionals kunnen worden gesignaleerd en preventief en effectief kunnen worden ondersteund in het bouwen en onderhouden van gezonde vriendschapsrelaties. De wetenschappelijke kennisbasis is op dit moment echter nog beperkt. We onderzoeken daarom met behulp van geavanceerde ecological momentary assessment-technieken de aard van real-life en online dagelijkse (volatiele) vriendschapsdynamieken tussen meisjes, en bestuderen de wisselwerking met hun emotioneel welzijn en schoolfunctioneren en persoonlijkheids- en communicatiekenmerken van meisjes en ouders en factoren in de thuissituatie en klassen van meisjes.
(Beoogde) resultaten
De resultaten van deze studie voorzien in een solide wetenschappelijk fundament waarmee we vervolgens via co-creatie/co-design tussen wetenschappelijk-klinische experts, schoolprofessionals, ouders en meisjes een gepersonaliseerd, blended eHealth interventieprogramma kunnen ontwikkelen. We ondersteunen basisscholen bij de implementatie van dit programma en onderzoeken de gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit met behulp van een Cluster Randomized Trial. De onderzoeksresultaten worden ingebed in de curricula van betrokken opleidingsinstituten en worden via aangesloten Samenwerkingsverbanden Primair Onderwijs, Academische Werkplaatsen en Centra voor Jeugd en Gezin landelijk toegankelijk en toepasbaar gemaakt voor basisscholen.
Samenwerkingen
Deze studie biedt mogelijkheden voor docenten voor promotietrajecten en biedt mogelijkheden voor studenten van ISO, IvL, IvG en CMI/CMD.
Het consortium bestaat naast Hogeschool Rotterdam uit de Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud Universiteit, Coventry University, University of Missouri, YipYip, Gemeente Rotterdam, Koers VO, Samenwerkingsverband Passend Onderwijs RIBA, BSI Scholennetwerk, BLICK op Onderwijs, CjG Capelle aan den IJssel, Coachen met Beeld.
Projectfeiten
Looptijd 2022 - 2026 |
Financiering SIA RAAK PRO |
Lectoraat Lectoraat Meisjes en mentaal welbevinden & Lectoraat Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed |
Medewerkers
betrokken bij het onderzoek- Ron Weerheijm, Senior Beleidsadviseur Onderwijskwaliteit, Hogeschool Rotterdam
- Charlotte Amesz, Junior Onderzoeker Kenniscentrum Talentontwikkeling