Menu
    English

    Couveusestoplicht

    Ontwikkeling van een handdesinfectie feedbacksysteem

    Publicatiedatum: 01 september 2013

    Het ontwikkelen, implementeren en evalueren van een handdesinfectie feedbacksysteem bij couveuses op de neonatale intensive care unit (NICU). Deze moet de naleving en effectiviteit van de handhygiëne verbeteren bij medewerkers die betrokken zijn bij de zorg voor prematuur geboren kinderen.

    Toon:

    Resultaten

    1. Ontwikkeling en ontwerp. Wat is een effectief handhygiëne feedbacksysteem ten aanzien van ergonomie, technische uitvoerbaarheid en beschikbare middelen dat toegepast kan worden binnen de NICU (afdeling neonatologie) van het Erasmus MC-Sophia? Essentieel bij deze methodiek is dat continu de eindgebruiker, dus verpleegkundigen en artsen van de NICU worden betrokken bij probleemanalyse en evaluatie van ontwerpvoorstellen. Dit gebeurt door interviews en feedback vragen bij demonstraties van testmodellen en ontwerpvoorstellen. Hierdoor ontstaat het ontwerp in co-creatie met de eindgebruiker, zodat hiermee de kans op acceptatie toeneemt en de kans op weerstand afneemt. Status per september 2016: er is een werkend prototype gerealiseerd (link naar filmpje bachelor Award)) dat de basis vormt voor de productie van 22 systemen.
    2. Testen van effect. Heeft een handhygiëne feedbacksysteem een blijvend positief effect op het naleven van het handhygiëneprotocol rondom de couveuse? (en daarmee vermindering van aantal bloedbaaninfecties op de NICU) In totaal worden 22 handdesinfectie feedback-systemen geproduceerd, waarvan 20 worden geïmplementeerd op de NICU (2 reserve).  Status per september 2016: er is een onderzoeksprotocol opgezet en er is toestemming verkregen bij de Medisch Ethische Commissie. Planning is om begin 2017 te starten met de test. In het effectonderzoek worden drie zalen van de neonatale IC betrokken (3x 10 couveuses): één zaal blijft zoals deze is als 'controlegroep' (naleving handhygiëne door observatie vaststellen), één ruimte wordt uitgerust met het couveusestoplicht maar waarbij lampjes en beeldscherm niet werken (maar de ja/nee naleving van de 30 seconden wordt wel geregistreerd) en één ruimte wordt uitgerust met volledig functionerende systeem.
    3. Evaluatie en ontwerpaanpassingen. Welke ontwerpaanpassingen zijn wenselijk naar aanleiding van de evaluatie van het testen van het effect? De evaluatie en ontwerpaanpassingen zullen in samenwerking met studenten van verschillende disciplines worden uitgevoerd. In co-creatie met de zorgprofessionals van de NICU.
    4. Implementatie en disseminatie. Indien een positief effect wordt aangetoond: wat is nodig voor definitieve invoering van het systeem bij Erasmus MC-Sophia, maar ook bij NICU’s van andere ziekenhuizen?

     

    Prototype

    Beelden prototype

    Bekijk het filmpje van het tweede werkende prototype van het stoplicht, uit november 2023.

    Couveuse stoplicht Estafette 2011-2023 Poster

    HR Bachelor Award 2016

    Filmpje studenten IPO voor de Bachelor Award

    Filmpje nominatie Bachelor Award

    In de media

    HR Bachelor Award 2016

    Negen studenten Elektrotechniek en drie studenten Industrieel Product Ontwerpen hebben de Hogeschool Rotterdam Bachelor Award gewonnen voor hun project couveuse-stoplicht. De winnaars mochten tijdens de jaaropening van de hogeschool een cheque ter waarde van 3.000 euro in ontvangst nemen. De hogeschool kent elk jaar prijzen toe aan studenten die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Lees meer.

    Winnaar Hogeschool Rotterdam Bachelor Award 2016