Over het project
Projectbeschrijving
Het streven is om in een eerder stadium dan mogelijk een dementie zich (verder) gaat ontwikkelen deze informatie te noteren voor het geval iemand dat later niet meer kan vertellen. Door samenwerking met familie en observaties van zorgverleners kan ook tijdens de levensjaren met een dementie kennis worden verzameld. Deze informatie helpt in het bieden van gepersonaliseerde, mensgerichte trauma-sensitieve zorg.
Het beoogd effect daarvan is dat mensen met dementie door bewustzijn en kennis hiervan bij de omgeving, minder worden geconfronteerd met deze stressvolle triggers, die voor eenieder verschillend kunnen zijn. Hierdoor zullen zij meer kwaliteit van leven ervaren. Ook zal het gedrag van de individuele persoon met dementie hierdoor beter begrepen worden door familie en zorgverleners. Zo ontstaat een meer mensgerichte zorg. Hierbij bouwen we verder kennis en ervaring van andere gesprekstools zoals ken.mij (https://www.studiolaurakoenen.nl/werk/ken-mij)
Samenwerkingen
In het project werken we actief samen met ervaringsdeskundigen. Momenteel is het TraumaTestament in de design fase. Er wordt samengewerkt met meerdere regionale en landelijke zorginstellingen zoals: Parnassia, Aafje, Mondriaan, Noorderbreedte.
Als academische partners zijn Fontys, Maastricht University, NHL-Stenden betrokken.
TraumaTestament wordt mogelijk gemaakt door Agis Innovatiefonds.
Verbinding met het onderwijs
Studenten hebben een actieve rol in het project als onderdeel van een afstudeeropdracht. De opbrengst is een tool waarmee een persoon met dementie toch regie kunnen blijven houden door zijn behoeften gerelateerd aan zijn/ haar levensverhaal vast te leggen.