Na het afstuderen (landelijke cijfers)
Baan op niveau
64%
Baan binnen het vakgebied
92%
Een baan vinden
16 maanden
Toelichting van de opleiding
Deze opleiding is uniek in Nederland en kan daarom niet vergeleken worden met landelijke cijfers.
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Ons onderwijs
Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:
- kennisbasis van het beroep
- handelen in de beroepspraktijk
- eigen professionele identiteit
- persoonlijke ontwikkeling
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Programma
Bij Ad Accountancy leer je een bijdrage te leveren aan de volgende kerntaken: het uitvoeren van samenstelwerkzaamheden en het verzorgen van belastingaangiften. Daarnaast leer je mee te denken met de klanten bij bijvoorbeeld administratieve, fiscale of financiële vraagstukken.
Je ontwikkelt een doortastende, flexibele en kritische houding, je kunt je inleven in jouw klanten en bent integer.
Tijdens de opleiding werk je aan praktijkopdrachten op bijvoorbeeld het gebied van samenstellen, fiscale dienstverlening en bedrijfseconomische advisering. De theorie die je nodig hebt om de opdrachten te kunnen maken wordt wekelijks in de vorm van lessen en workshops aangeboden.
Het eerste jaar
Elk studiejaar is verdeeld in vier perioden van negen weken. In het eerste jaar volg je vier blokken onderwijs met colleges, workshops, trainingen, projecten, groepsopdrachten en tentamens. Daarnaast richt je je op het aanscherpen van jouw vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie.
Bij de voltijdopleiding volg je gemiddeld vier dagen in de week lessen en moet je rekening houden met een totale studiebelasting van ongeveer 40 uur per week.
Het tweede jaar
Tijdens het tweede jaar ga je dieper in op de onderwijseenheden uit het eerste jaar.
De laatste drie blokken van het jaar loop je drie dagen per week stage. Tijdens deze stage ervaar je hoe het is om als assistent-accountant bij een administratie- of accountantskantoor te werken. Je helpt tijdens je stage bijvoorbeeld bij het samenstellen van de jaarrekening of je wordt ingezet bij het invullen van belastingaangiften.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van Rotterdam Academy, waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft eigen ideeën over studiedoelen. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op bureau Studentzaken en de studentendecaan van Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsperiode 1
- Inleiding hoger onderwijs
- Basislijn bedrijfsadministratie 1
- Inleiding recht
- Samenstellen, de opstelfase
- Basis Nederlands
- Professionele identiteit
- Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 2
- Basislijn bedrijfsadministratie 2
- Samenstellen, de pre-fase
- Het oprichten van een onderneming
- Professionele identiteit
- Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 3
- Basislijn bedrijfsadministratie 3
- Samenstellen, de planningsfase
- Inkomstenbelasting voor particulieren
- De interne rapportage 1
- Professionele identiteit
- Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 4
- Basislijn bedrijfsadministratie en –economie 4
- Samenstellen, de uitvoeringsfase 1
- Interne rapportage 1b
- Professionele identiteit
Onderwijsperiode 1
- De interne rapportage 2
- Belastingen voor ondernemers en rechtspersonen
- Samenstellen, de uitvoeringsfase 2
- Professionele identiteit
Onderwijsperiode 2
- Samenstellen, de commerciële jaarrekening
- Stage: introductie in de praktijk
- Professionele identiteit
Onderwijsperiode 3
- Samenstellen, de fiscale jaarrekening
- De accountant als adviseur
- Jouw positie (en die van je klant) op de arbeidsmarkt
- Stage: performance assessment
- Professionele identiteit
Onderwijsperiode 4
- Samenstellen, de geconsolideerde jaarrekening
- Stage: afstuderen in de praktijk
- Professionele identiteit
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroepen
De Associate degree is een erkend diploma op de arbeidsmarkt. Zowel de vakinhoud als de vaardigheden die je tijdens de opleiding opdoet en ontwikkelt zijn volledig afgestemd op en met de branche. Het programma speelt hierdoor in op de meest actuele ontwikkelingen op de markt, wat jou tot een gewilde werknemer maakt.
Voorbeelden van functies die je na het afronden van je studie kunt gaan doen:
Als beginnend assistent-accountant ben je voornamelijk bezig met het samenstellen van de jaarrekening en het voorbereiden van diverse belastingaangiften op administratie- of accountantskantoren en bij kleinere bedrijven intern.
Als assistent-fiscaal adviseur ben je met name bezig met het voorbereiden van diverse belastingaangiften en het schrijven van bezwaar- en beroepschriften op vooral administratie- en accountantskantoren.
Als assistent-controller ben je voor het grootste deel bezig met het samenstellen en analyseren van financiële rapportages bij middelgrote- en grote ondernemingen.
Als bedrijfsadministrateur controleer, bewerk en muteer je financiële gegevens in de boekhouding. Je genereert periodieke rapportages met betrekking tot onder andere de winst- en verliesrekening en de balans, en je verzorgt de aangifte omzetbelasting. Daarnaast heeft de bedrijfsadministrateur administratieve taken die niet per se financieel van aard zijn, zoals debiteuren- en crediteurenbeheer en projectadministratie.
Doorstuderen
Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.