Menu
    English

    Selectie en aanmelden

    Hoe meld je je aan?

    Voor deze opleiding geldt - naast de wettelijke toelatingsvoorwaarden - een selectieprocedure. Via een verplicht toelatingsproces onderzoekt Rotterdam Academy of je geschikt bent voor het kunstonderwijs, en voor een professionele carrière daarna.

    Aanmelden voor opleiding en toelatingsproces

    Aanmelden voor het toelatingsproces en de opleiding Arts & Crafts doe je als volgt:

    • Om je aan te kunnen melden, moet je eerst een DigiD aanvragen. De aanvraag duurt ongeveer een week.
    • Meld je bij voorkeur vóór 1 mei aan, maar uiterlijk 31 juli. Aanmelden is mogelijk vanaf 1 oktober. Dat doe je via Studielink

    Na je aanmelding

    Nadat je je hebt aangemeld via Studielink:

      • krijg je een ontvangstbevestiging van je aanmelding van Hogeschool Rotterdam.
      • ontvang je een uitnodiging om je Hogeschoolaccount te activeren. Hiermee kun je inloggen op alle systemen van de hogeschool. Je kunt je aanmeldstatus opvragen via Osiris Student. Daar zie je precies aan welke voorwaarden je (nog) moet voldoen om je inschrijving af te ronden. Met je Hogeschoolaccount kun je ook inloggen op HINT, het intranet. Informatie over bijvoorbeeld de introductiedagen, je rooster en je boekenlijst staat vlak voor de start van de studie op HINT. Je hebt tevens toegang tot je persoonlijke e-mail van Hogeschool Rotterdam. Ook krijg je toegang tot Mijn HR (via mijn.hr.nl of download de app voor iOS of Android), je persoonlijke digitale omgeving. In Mijn HR vind je je studieresultaten, je agenda, mededelingen en nog veel meer!
        • ontvang je een uitnodigingsbrief van Rotterdam Academy (Ad Arts & Crafts) voor de toelatingsdag. In deze brief staat beschreven wat je moet voorbereiden en meenemen op de toelatingsdag. Ook staat hierin de datum en het tijdstip van jouw toelating vermeld.
          Let op: de eerste brieven worden in januari verstuurd. 

    Toelatingsprocedure

    Via de toelatingsprocedure onderzoekt Rotterdam Academy (Ad Arts & Crafts) of je geschikt bent voor het kunstonderwijs, en voor een professionele carrière daarna. Voor de opleiding Arts & Crafts heb je een aantal specifieke eigenschappen nodig, zoals: gevoel voor beeldende uitdrukkingsvormen en middelen, tekenvaardigheid, conceptueel vermogen, mogelijkheid deze kwaliteiten verder te ontwikkelen, een open en onderzoekende houding, kwaliteiten met betrekking tot het gekozen vakgebied en kunnen denken in processen die leiden naar beeldende uitkomsten. Je wordt uitgenodigd voor een toelatingsdag. Deze vindt plaats in de periode tussen januari en juli. 

    • Ter voorbereiding op de toelatingsdag vragen we je om een vragenlijst in te vullen en mee te nemen naar het gesprek. Deze vragenlijst wordt meegestuurd met de uitnodigingsbrief (per email) en verschaft ons informatie over jou en je studiekeuze. Hierin beantwoord je vragen over je ambities en motivatie voor de keuze van jouw vakgebied, maar ook wat je van de opleiding verwacht en wat je graag zou willen leren. Tijdens het ambitiegesprek op de toelatingsdag zullen we jouw antwoorden en ambities bespreken.
    • Daarnaast vragen we je ook een thuisopdracht voor te bereiden en mee te nemen naar de toelatingsdag. Deze opdracht zal ons in staat stellen om te zien hoe je werkt, hoe je denkt en wat jou fascineert. We willen graag je visuele vaardigheden en gevoel voor kleur, vorm en materialen beoordelen. Instructies voor deze opdracht vind je in de uitnodigingsbrief. Het gaat hierbij om originaliteit en om het artistieke proces. Het eindresultaat is niet van het allergrootste belang: we zijn vooral ook geïnteresseerd in je gedachten en jouw werkproces. Dus documenteer jouw stappen, zonder letterlijk te zijn. Ook de dingen die niet lukten zijn voor ons interessant, want daarmee kunnen we je vermogen om kritisch te reflecteren beoordelen.
    • Tot slot vragen we je een portfolio samen te stellen van minimaal 10 werken en mee te nemen naar de toelating. Dit portfolio kan bestaan uit ontwerpen, objecten, foto's, films, games, animaties, gif's, mode(accessoires), sieraden, meubels, producten, (schaal)modellen, objecten, tekeningen, schetsboeken, posters, campagnes, documentatie van optredens, samenwerkingen, bruikbare artefacten of iets anders dat je hebt gemaakt, ontworpen of bedacht. We zijn niet op zoek naar een professioneel ‘gelikt’ portfolio. Waar het om draait, is dat we kunnen zien wie je bent, wat je interesseert en inspireert, hoe je naar de wereld kijkt, wat voor ideeën je hebt en hoe je die (visueel) overbrengt.

    In de uitnodigingsbrief staat vermeld wanneer jouw toelatingsdag plaatsvindt. Je wordt hiervoor verwacht op locatie Willem de Kooning Academie, Blaak 10, Rotterdam. Tijdens deze toelatingsdag heb je een ambitiegesprek met de assessoren en ga je daarnaast werken aan een opdracht die ter plekke wordt gegeven. Je portfolio, de thuisopdracht en de ter plekke uitgevoerde opdracht worden beoordeeld. De uitslag en de feedback van je toelating kun je binnen drie weken terugvinden in ons studentvolgsysteem Osiris.