Toelichting van de opleiding
Deze opleiding is uniek in Nederland en kan daarom niet vergeleken worden met landelijke cijfers.
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Ons onderwijs
Studie: wat mag je verwachten…
De Rotterdam Academy heeft als kernwaarden verbinden, vakmanschap en vernieuwen. Je komt terecht in een leergemeenschap waarin je te midden van docenten en professionals kunt groeien. Mensen zijn verschillend als het gaat om talent, interesse en temperament. Je kunt veranderen door je in te spannen, te leren en ervaringen op te doen. We geven je daarom de ruimte om verantwoordelijkheid te nemen en bieden je veiligheid om te leren en te onderzoeken.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Ook komt direct de praktijk aan bod. Je leert praktijkcases aan te pakken samen met medestudenten, docenten en professionals. Gedurende de opleiding bouw je een portfolio op met concrete producten op het gebied van tekst, beeld en online skills. Hiermee kun je aan bedrijven laten zien wat je allemaal hebt gepresteerd.
Het eerste jaar
In het eerste jaar van de opleiding werk je direct aan opdrachten uit de praktijk. Bij de deeltijdopleiding zijn de opdrachten gerelateerd aan jouw eigen werkomgeving en je voert ze ter plekke uit. Zo werk je bijvoorbeeld aan een creatieve campagne. Je leert hoe je een creatief concept ontwikkelt dat aansluit bij de vraag van jouw organisatie. Daarnaast leer je hoe je dit concept uitwerkt in communicatiemiddelen die de doelgroep aanspreken.
In het tweede half jaar ligt de focus op het creëren van content. Je ontwikkelt hiervoor een crossmediaal plan. Je leert hoe je content voor verschillende media kunt inzetten om zo de doelgroep te stimuleren tot interactie en de relatie te versterken. Deze content ga je zelf ook maken.
Naast de projectvakken krijg je les in onder andere social media management, contentcreatie, copywriting, online marketing, storytelling, Engels, mediaplanning en vormgeving. Je leert daarnaast welke theorieën en modellen je hierbij het beste kunt gebruiken en hoe je creatief kunt werken met verschillende (Adobe) ontwerpprogramma’s.
Bij de deeltijdopleiding volg je één dag in de week lessen en werk je daarnaast tenminste 16 uur per week in een voor de studie relevante functie. Het is hierbij van belang dat de praktijkopdrachten kunnen worden uitgevoerd op de eigen werkplek. Voor de deeltijdopleiding moet je rekening houden met een totale studiebelasting van 24 uur per week.
Het tweede jaar
In het tweede jaar vervul je een belangrijke functie als ‘projectaanjager’ bij de totstandkoming van communicatiemiddelen. Je wordt getraind in hoe je een innovatief idee opzet vanuit de strategie van een organisatie, waarbij verschillende communicatiemiddelen naadloos op elkaar aansluiten. Ook krijg je les in marketing, concept en innovatie, mediapsychologie, onderzoek en interculturele communicatie.
In de laatste fase van je studie ontwerp je een beroepsproduct voor jouw bedrijf of organisatie om een probleem op te lossen. Deze afstudeeropdracht bestaat uit een vooronderzoek en het uitwerken van een creatieve oplossing. Tot slot geef je advies over hoe het beroepsproduct toegepast kan worden binnen het bedrijf.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van Rotterdam Academy, waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft eigen ideeën over studiedoelen. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op bureau Studentzaken en de studentendecaan van Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Werk en studie
Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenSemester 1
- Beroepsproduct campagne
- Basis Nederlands
- Basis Engels
- Coaching 1
- Professionalisering 1
Semester 2
- Beroepsproduct content
- Onderzoek en overtuigen
- Coaching 2
- Professionalisering 2
Semester 3
- Beroepsproduct event
- Coaching 3
- Professionalisering 3
Semester 4
- Beroepsproduct crossmediaal
- Coaching 4
- Professionalisering 4
- Werkplekleren
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroepen
Als je bent afgestudeerd, draag je de internationaal erkende titel Associate degree of Communication. Je kunt hiermee veel kanten op. Na het behalen van je diploma kun je bij zowel commerciële- als non-profitorganisaties aan de slag als bijvoorbeeld:
- Communicatiemedewerker
- Social media specialist
- Webcaremedewerker
- Contentmedewerker
- Websitebeheerder
- Copywriter
- Redacteur
- Mediaplanner
- PR-medewerker
Doorstuderen
Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.