Menu
    English

    Studenten ontwerpen duurzame spuitcabine voor GKN Aerospace Noorwegen

    Internationale samenwerking met Fagskolen i Viken

    De afgelopen maanden hebben studenten van Rotterdam Academy samengewerkt met Noorse studenten van Fagskolen i Viken aan een uitdagend project voor GKN Aerospace. Een internationale samenwerking waarin techniek, innovatie en duurzaamheid centraal stonden en waarin de studenten niet alleen nieuwe technische vaardigheden hebben ontwikkeld, maar ook veel leerden over elkaars cultuur en werkwijze.

    Het project begon met een opdracht vanuit GKN Aerospace in Noorwegen, een bedrijf in de luchtvaarttechnologie. Zij brengen verflagen aan op vliegtuigonderdelen, een belangrijk proces dat onder strikte omstandigheden moet gebeuren.

    Soms hecht de verflaag niet goed, waardoor het verfproces opnieuw uitgevoerd moet worden. De weersomstandigheden en temperatuur in Noorwegen, de koude winters, spelen hierbij een grote rol. Het verwijderen van oude verflagen voor het aanbrengen van een nieuwe laag is niet erg duurzaam. Aan de studenten de vraag om met een oplossing te komen. 

    Soms hecht de verflaag niet goed, waardoor het verfproces opnieuw uitgevoerd moet worden. De weersomstandigheden en temperatuur in Noorwegen, de koude winters, spelen hierbij een grote rol.

    Voor een betere hechting van de verf is het van belang dat deze wordt aangebracht onder de juiste omstandigheden. Er is vraag naar een spuitcabine waarin de luchtvochtigheid en temperatuur volledig gereguleerd kunnen worden. De studenten gingen aan de slag met het ontwikkelen van een dergelijke ruimte. Ze mochten hiervoor een compleet nieuwe ruimte ontwikkelen of een bestaande ruimte modificeren. Duurzaamheid stond hierbij centraal.

    Groepsfoto van Nederlandse en Noorse studenten op bezoek bij GKN AerospaceFoto: Noorse en Nederlandse studenten op bezoek bij GKN Aerospace

    Start in Noorwegen: kennismaken en voorbereiden

    In augustus reisden vier Nederlandse Ad-studenten van de opleidingen Smart Technology en Engineering af naar Kongsberg, Noorwegen, om samen met negen Noorse studenten van Fagskolen i Viken het project af te trappen. Bij GKN Aerospace kregen ze uitleg over de opdracht, de technische achtergrond en de uitdagingen waar het bedrijf tegenaan loopt. Naast de voorbereiding was er ook ruimte om Noorwegen te verkennen en elkaar beter te leren kennen. Dit zorgde voor een stevige basis waarop de samenwerking kon voortbouwen.

    De sfeer in Noorwegen was niet alleen professioneel, maar ook gezellig. De studenten maakten kennis met elkaars cultuur, wisselden ideeën uit en legden de eerste stappen in de richting van hun oplossing. Deze ervaring vormde de start van een intensieve periode van samenwerken op afstand.

    groepsfoto Noorse en Nederlandse studenten in restaurant in NoorwegenFoto: In Noorwegen op stap met de Noorse studenten

    Samenwerken over grenzen heen

    De maanden erna werkten de teams verder aan het project, elk vanuit hun eigen land. Dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee: communiceren in het Engels, omgaan met verschillende roosters en het plannen van wekelijkse meetings. Dankzij goede afspraken en het toepassen van time- en riskmanagement wisten de studenten deze uitdagingen succesvol te overwinnen. Wekelijkse vaste vergadermomenten zorgden ervoor dat iedereen op de hoogte bleef en de voortgang gewaarborgd werd.

    Internationaal samenwerken bracht ook de nodige uitdagingen met zich mee: communiceren in het Engels, omgaan met verschillende roosters en het plannen van wekelijkse meetings.

    De samenwerking was een proces van trial and error. De studenten onderzochten verschillende ideeën en oplossingen voor de duurzame spuitcabine. Er werd nagedacht over alternatieve manieren om de spuitcabine aan te passen en te voorzien van sensoren voor het heel precies inregelen en monitoren van de vochtigheid en temperatuur. Elke oplossingsrichting werd uitvoerig onderzocht, besproken en - indien nodig - aangepast.

    De diversiteit binnen de teams zorgde voor unieke perspectieven en innovatieve oplossingen. De Nederlandse studenten brachten frisse ideeën en creatieve benaderingen in, terwijl de Noorse studenten met hun werkervaring waardevolle praktijkkennis toevoegden. Dit samenspel van competenties leidde uiteindelijk tot concrete, duurzame oplossingen die aansloten bij de eisen en succescriteria van GKN Aerospace.

    De laatste fase: Rotterdam als eindpunt

    Eind december kwamen de Noorse studenten twee weken naar Rotterdam voor de laatste fase van het project: de afronding van het eindproduct en voorbereiding van de presentaties. Samen met de Nederlandse studenten hadden zij een paar dagen de tijd om de puntjes op de i te zetten. Er was niet alleen ruimte om hard te werken, maar ook om samen de stad te verkennen en langs te gaan bij de Nederlandse vestiging van GKN Aerospace.

    Het project werd afgesloten met eindpresentaties, waarin de studenten hun oplossingen presenteerden aan de Nederlandse en Noorse docenten. In het Engels lichtten de teams hun ontwerpen toe en deelden ze het proces dat ze hadden doorlopen. Hun gemodificeerde spuitcabine inrichtingen waren innovatief, technisch haalbaar en voldeden aan de duurzaamheidsdoelstellingen van GKN Aerospace.

    Een van de studenten aan het presenteren op RDM campusFoto: Eindpresentaties bij RDM Rotterdam

    Een leerzame en onvergetelijke ervaring

    De studenten kijken terug op een unieke ervaring waarin ze veel hebben geleerd, zowel op technisch als persoonlijk vlak. Ze ontwikkelden vaardigheden zoals communiceren in het Engels, samenwerken met een internationale klant en probleemoplossend denken. Ook leerden ze veel van elkaars cultuur en aanpak. De Nederlandse studenten waardeerden vooral de praktijkgerichte inzichten van hun Noorse collega’s. "Het samenwerken met de Noren was geweldig," aldus een Nederlandse Ad-student. "Hun werkervaring bracht veel waardevolle inzichten."

    Het samenwerken met de Noren was geweldig. Hun werkervaring bracht veel waardevolle inzichten.

    De Noorse studenten waren op hun beurt onder de indruk van de frisse en innovatieve aanpak van de Nederlandse studenten. Een Noorse student vertelt: "We hebben veel geleerd over nieuwe technologieën, over hoe je samenwerkt in een internationaal team en dat er verschillende aanpakken zijn om iets te bereiken."

    Groep studenten aan het samenwerken bij Rotterdam Academy in RotterdamFoto: Bij Rotterdam Academy samen de laatste puntjes op de i zetten voor de eindpresentatie

    Voor beide groepen was het project een waardevolle kans om zich voor te bereiden op de praktijk en hun netwerk te vergroten. De studenten sloten het project af met niet alleen een mooi eindproduct, maar ook nieuwe vriendschappen en internationale connecties.

    De samenwerking met Fagskolen i Viken laat zien hoe waardevol het is om over grenzen heen samen te werken aan echte praktijkvraagstukken.