Afgelopen september is een groep Nederlandse studenten, onder wie vijf van onze Engineering-studenten, naar Noorwegen afgereisd voor de officiële aftrap van deze samenwerking. Hier hebben ze twee weken lang opgetrokken met de Noorse studenten en gezamenlijk aan een opdracht gewerkt: het verduurzamen van de grootste skischans ter wereld, de Skiflyvning Vikersund AS.
Voor het gebruik van deze schans is veel energie nodig. Bijvoorbeeld voor het koelen van het ijs om een constante kwaliteit te waarborgen. Als er storing in de koeling is, kan dat gevolgen hebben voor de kwaliteit van het ijs en dus ook voor de veiligheid van de skiërs. Daarnaast is er veel energie nodig voor het goed in beeld brengen van de wedstrijden. Denk hierbij aan voldoende verlichting en alles wat er verder bij komt kijken om de wedstrijden uit te kunnen zenden op televisie. Het energieverbruik van deze skischans is te vergelijken met het verbruik van zo’n 160-170 woningen. Aan de studenten de belangrijke taak om te kijken hoe dit in de toekomst duurzamer kan.
De studenten hebben de eerste week op locatie geslapen, in appartementen naast de skischans. Uiteraard hebben ze die schans ook beklommen. Dat waren heel wat traptreden om te beklimmen, 500 omhoog en ook weer omlaag.
Het overkoepelende doel van deze internationale samenwerking is dat de studenten de kans krijgen om over de eigen landsgrenzen heen te kijken en van elkaar te leren. Onderdeel van het programma was leren over het Noorse energiesysteem, dat veelal opgewekt wordt met water. De studenten hebben hiervoor een bezoek gebracht aan een waterkrachtcentrale en een warmteopslagfabrikant.
De tweede week zijn de studenten naar de schoollocatie van Fagskolen i Viken gegaan, waar ze onder andere een elektropracticum over transformatoren hebben gehad en les kregen over Industry 4.0 op een minifabriek.
Uiteraard was er ook voldoende ruimte voor de nodige fun en buitensportactiviteiten: fietsen, disc golf… De studenten hebben genoten van het Noorse buitenleven en de prachtige natuur. Eén van de studenten was met zijn eigen auto gekomen en had zijn vishengels meegenomen. Daar werd elke dag trouw mee gevist en de gevangen vis werd uiteraard in Noorse stijl op een open vuur gegaard en opgegeten.
Dat de studenten een fantastische tijd hebben gehad is wel duidelijk aan de vraag die docent Robbert-Jan ’t Hoen ontving van meerdere studenten: “Is het mogelijk om een weekje langer in Noorwegen aan het project te werken?”.
Deze maand was het de beurt aan de Noorse studenten om naar onze stad Rotterdam af te reizen, waar ze twee weken verbleven. Naast een rondleiding bij Rotterdam Academy, Techniek College Rotterdam en de RDM Campus, bevatte het programma ook een bezoek aan EECV (Ertsoverslagbedrijf Europoort C.V.), één van de modernste overslagbedrijven van massagoed in Europa, en een bezoek aan Koninklijke van Twisk in Dordrecht, een specialist op het gebied van noodstroom.
Een belangrijk onderdeel van het bezoek aan Rotterdam was het afronden van het skischansproject samen met de Nederlandse studenten en de eindpresentaties hiervan. Deze vonden afgelopen woensdag plaats op de RDM Campus en brachten hoog bezoek uit Noorwegen met zich mee. Naast de studenten en docenten van Fagskolen i Viken, waren de burgemeester van Viken (de regio in Noorwegen waar de skischans zich bevindt), en de Managing Director en Property Manager van de skischans naar Rotterdam afgereisd om bij de presentaties aanwezig te zijn.
De burgemeester van Viken, Roger Ryberg, opende met een speech. Daarna was het de beurt aan de studenten. Twee gemixte groepen hebben zich over het vraagstuk van het verduurzamen van de skischans gebogen, beide met een andere invalshoek. De ene groep heeft zich gericht op het opwekken van de benodigde stroom en presenteerde een duurzaam alternatief in de zin van zonnepanelen. Ook de risico’s werden in kaart gebracht: of de sneeuw bijvoorbeeld een belemmering vormt voor het opwekken van energie met zonnepanelen en wat de totale kosten hiervoor zullen zijn. De tweede groep richtte zich meer op het opslaan van de energie. Ze hebben onderzoek gedaan naar zes verschillende batterijen en presenteerden een mogelijke oplossing: het gebruik van hydrogen energy storage. Dit kan aan de vraag om 500MWh op te slaan voldoen en is ‘weerproof’. Maar een nadeel is dat het duur kan zijn en dat er speciale locaties voor ontwikkeld moeten worden. De studenten merkten op dat dit pas een begin is van de oplossing. Het doel is om uiteindelijk te voldoen aan de SDG’s, de Sustainable Development Goals.
Alle aanwezigen waren onder de indruk van de oplossingen en de presentaties van de studenten. De ideeën samen, een alternatief voor zowel opwekking als opslag, zouden een mooie combinatie vormen. De ideeën worden meegenomen naar Noorwegen en getoetst op haalbaarheid. De burgemeester van Viken hoopt dat ze in de toekomst echt uitgevoerd kunnen worden en vindt het goed dat de studenten de SDG’s bij de oplossingen en doelstellingen betrokken hebben, iets wat heel belangrijk is voor zowel de politieke agenda als voor de gemeenschap.
De directeur van de skischans eindigde zijn feedback met een uitnodiging aan de Nederlandse studenten om in maart naar Noorwegen te komen om de skischans ook echt in gebruik te kunnen zien en ervaren.
Dit is dan ook zeker nog niet het einde van deze mooie samenwerking.
Meer weten over deze opleiding?