IoT studenten van Howest Kortrijk en Rotterdam Academy
In deze samenwerking wordt de studenten een compleet programma aangeboden naast het reguliere lesprogramma van de opleiding. Hier krijgen ze de kans om over de grenzen heen te kijken, samen te werken met buitenlandse studenten en van elkaar te leren. Ze ontmoeten elkaar twee keer per schooljaar, één keer fysiek en één keer online.
Het curriculum start al in het eerste jaar van de opleiding en loopt door in het tweede jaar. In september was het voor onze tweedejaars studenten de beurt om naar Kortrijk, België af te reizen, nadat de Belgische studenten in februari bij ons op bezoek zijn geweest.
Walk door Smart City Kortrijk
De driedaagse startte traditiegetrouw met een Talk & Walk. Eerst kregen de studenten een inspirerende lezing van Hans Verscheure van de gemeente Kortrijk over het onderwerp Smart City, het overkoepelende thema van de driedaagse. Kortrijk is een pionier op het gebied van de inzet van IoT in de stad, voornamelijk gericht op security en veiligheid. Een deel hiervan konden de studenten na de lezing met eigen ogen zien en ervaren tijdens de walk. Zo zijn ze bij shopping mall K in Kortrijk geweest, een verticale shopping mall waar veel met IoT in relatie tot veiligheid gebeurt. Zo zijn er twee verdiepingen volledig ingericht voor laden en lossen, om alle verdiepingen van goederen te kunnen voorzien en wordt er hier gewerkt met een hoop veiligheidsvoorschriften en IoT-sensoren. Bijvoorbeeld een slimme rooksensor die rookgordijnen aanstuurt zodra er rook wordt gedetecteerd, slimme slagbomen en slimme roltrappen.
De overige dagen gingen de studenten in gemengde groepen aan de slag met het bouwen van een prototype. Allemaal gelinkt aan het thema Smart City. Deze prototypes werden op de laatste dag gepresenteerd aan de docenten en aan echte bedrijven uit het werkveld. Hieruit werd een winnende groep gekozen, die beloond werd met een wisselbeker. Dit jaar mocht de beker mee naar Nederland.
Studenten IoT werken aan ‘Smart City’ prototypes
De aanwezige bedrijven hebben de studenten feedback gegeven op de gepresenteerde prototypes, die ze gaan documenteren en gebruiken als basis om in december gezamenlijk de prototypes te verbeteren en een re-design te maken. Dan staat namelijk het laatste ontmoetingsmoment gepland, online.
We zijn trots op deze jaarlijks terugkerende internationale samenwerking met Howest, die de deelnemende studenten een ruimere blik op de wereld biedt. Een skill die zeer waardevol (al dan niet onmisbaar) is in hun toekomstige carrière.