Kun je ons iets vertellen over jouw praktijkervaring?
Na mijn opleiding Communicatie bij Hogeschool Rotterdam ben ik aan de slag gegaan als trainer en adviseur in het bedrijfsleven. In deze functies heb ik een groot deel van de tijd eindgebruikers getraind in het gebruik van Office 365 en andere systemen.
Naast deze trainingen hield ik mij ook bezig met verandercommunicatie en interne communicatie, met name over processen en werkwijzen in systemen. Hierbij kun je denken aan veilig en efficiënt digitaal samenwerken. Breder gezegd ging het daarin vooral om security awareness.
Als docent combineer ik twee dingen die ik belangrijk vind: studenten begeleiden in hun ontwikkeling én bijdragen aan een veiligere digitale toekomst.
Uiteindelijk ben je een nieuw pad ingeslagen. Waarom heb je gekozen voor het onderwijs?
Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Het onderwijs trok me enorm, omdat ik er energie van krijg om mijn kennis en ervaring te delen met de volgende generatie. Ik vind het geweldig om bij te dragen aan de ontwikkeling van mensen en ze te zien groeien in hun vakgebied.
Wat mij als docent echt gelukkig maakt, is dat ik twee dingen die ik heel belangrijk vind, kan combineren: het begeleiden van studenten in hun ontwikkeling én het bijdragen aan een digitaal veiligere toekomst. Door hen goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt, helpen we bedrijven in Rotterdam en omgeving beter om te gaan met informatiebeveiliging. Dat maakt mijn werk niet alleen waardevol, maar ook ontzettend motiverend!
Je bent bij Rotterdam Academy gestart bij een andere opleiding. Kun je daar iets over vertellen?
Ik ben begonnen als docent bij de opleiding Crossmediale Communicatie, waar ik vakken gaf gericht op online marketing en social media. Naast het lesgeven kon ik mijn ervaring als trainer inzetten in de rol van afstudeerbegeleider en coach van een klas.
Ik werd gevraagd mee te denken over een nieuwe Associatie degree-opleiding: Information Security. Ze vonden mijn achtergrond in verandermanagement een interessante match. Ik ben de uitdaging aangegaan en heb mijn kennis en werkervaring kunnen inzetten bij de ontwikkeling van deze nieuwe opleiding.
In 2023-2024 hebben we het eerste studiejaar gedraaid en inmiddels ben ik naast docent verantwoordelijk voor de opleiding Information Security in de rol van teamleider.
Ik heb mijn kennis en ervaring in verandermanagement kunnen inzetten bij de ontwikkeling van de nieuwe Ad-opleiding Information Security.
Kun je iets over de opleiding vertellen?
Bij de tweejarige opleiding Information Security leiden we op tot Information Security Officer (ISO). Je leert hoe organisaties hun gegevens beter kunnen beschermen en kunnen voorkomen dat gevoelige informatie op straat belandt.
Laat ik meteen een misverstand uit de wereld helpen: wij leiden niet op tot hacker. Je ontwikkelt vaardigheden en leert hiermee hoe een hacker denkt, maar de focus ligt bij onze opleiding op de organisatie, de mensen en de processen. Hoe zorg je ervoor dat informatie veilig blijft en risico’s binnen een bedrijf worden beperkt. Dat is waar deze opleiding om draait.
Wat is het verschil tussen Cyber Security en Information
Bij Information Security kijken we breder: het gaat niet alleen om de techniek, maar ook om de processen, het beleid en de mensen binnen een organisatie. We zorgen ervoor dat informatie op alle niveaus goed beveiligd is. Cyber security richt zich juist meer op de technische kant, zoals het beschermen van systemen en netwerken tegen aanvallen.
Bij Information Security leer je niet alleen hoe je systemen beveiligt, maar vooral adviseren over welke risico’s een organisatie heeft en hoe ze die risico’s kunnen verkleinen.
De wereld van informatiebeveiliging kent eigenlijk twee teams. In het rode team zitten de zogenoemde aanvallers. Zij proberen met het simuleren van cyberaanvallen kwetsbaarheiden in een organisatie op te sporen en systemen binnen te dringen. Het blauwe team bevat de verdedigers. Zij analyseren wie er in de systemen zit, hoe ze daar gekomen zijn en hoe ze eruit gewerkt kunnen worden. Onze opleiding richt zich voornamelijk op de blauwe kant, maar begrijpen hoe het rode team werkt is hierin wel belangrijk. En stiekem vind ik dit ook altijd heel leuk!
Het is een praktijkgerichte opleiding. Hoe uit zich dat in jouw lessen?
Ik probeer altijd de brug te slaan tussen theorie en praktijk. Ik deel verhalen en ervaringen uit mijn tijd in het bedrijfsleven. Ook situaties binnen Hogeschool Rotterdam nemen we mee in de lessen, zodat studenten leren hoe informatiebeveiliging ook in hun eigen omgeving een rol speelt.
Daarnaast werken we met echte praktijkcases, zoals bijvoorbeeld van RET. Studenten krijgen een vraagstuk uit het bedrijfsleven en werken samen aan oplossingen die ze aan het einde van de periode presenteren. Dit helpt hen niet alleen om hun kennis toe te passen, maar ook om ervaring op te doen met professionele communicatie en samenwerking.
Het is voor de studenten ook belangrijk dat ze de modellen die ze tijdens de opleiding leren straks in de praktijk kunnen toepassen en uitleggen aan mensen zonder een IT-achtergrond. Ter voorbereiding daarop laten we de studenten hun opgedane kennis tijdens de opleiding al testen op niet-technische doelgroepen. Zo ontwikkelen ze een bredere denkwijze en leren ze hoe ze anderen in een organisatie kunnen meenemen in informatiebeveiliging.
Wat kun je doen na de opleiding Information Security?
Je kunt op veel meer plekken aan de slag dan veel studenten denken! Door nieuwe wet- en regelgeving en de groeiende dreiging van cybercriminaliteit, zien bedrijven steeds meer in hoe belangrijk een goede beveiliging van hun informatie is. Het kost namelijk enorm veel geld en risico als je te laat bent met de juiste maatregelen.
Veel mensen denken bij deze opleiding meteen aan een baan in de IT-sector. Maar je kunt op veel meer plekken terecht, zoals bijvoorbeeld bij zorginstellingen, scholen of de overheid. En ook steeds meer commerciële organisaties hebben een Information Security Officer nodig om hun systemen en gegevens te beschermen. Kortom, de mogelijkheden zijn enorm!
Information Security verandert snel. Het is een race waarin de beste hackers en de beste verdedigers elkaar steeds opnieuw uitdagen.
Welk advies heb je voor je studenten die aan de slag gaan in het vakgebied?
Blijf altijd ontwikkelen! Information Security verandert razendsnel. Wat vandaag veilig is, kan morgen alweer verouderd zijn. Het is een race waarin de beste hackers en de beste verdedigers elkaar steeds opnieuw uitdagen.
Blijf op de hoogte van nieuwe technieken, trends en ontwikkelingen in de markt. Het leren stopt niet zodra je je diploma hebt. De beste professionals zijn degenen die nieuwsgierig blijven en zich continu aanpassen aan de veranderende digitale wereld.