Menu
    English

    Van Sales naar Special Forces: Mick ontwikkelde een trainingsbedrijf in mentale weerbaarheid

    Ondernemen: Meet the Alumni

    Meet Mick! Mick Everts is 23 jaar, komt uit Harderwijk en volgde bij ons de Ad-opleiding Ondernemen waar het idee voor Baseline Academy ontstond, een trainingsbedrijf voor mentale weerbaarheid. Inmiddels heeft hij ook de bacheloropleiding Ondernemerschap & Retail Management afgerond en spraken we hem over zijn eigen onderneming, zijn ervaringen bij de Ad-opleiding en wat hij toekomstige studenten wil meegeven.

    Je hebt bij ons de Associate degree-opleiding Ondernemen gevolgd? Waarom heb je hiervoor gekozen?

    Na de havo ben ik eerst Commerciële Economie gaan studeren, maar dat was het niet voor mij. Toen ben ik gaan ondernemen, heb ik zelf een soort marketingbedrijfje opgezet, en heb ik tegen mijn ouders gezegd: ‘als dit niet lukt, dan ga ik volgend jaar weer studeren.’ En toen ben ik gaan zoeken naar een opleiding waar ik ook echt kon gaan ondernemen. Waar ik kon gaan doen en niet alleen maar hoefde te leren. Wat me aansprak bij Ad Ondernemen is dat je twee jaar lang les krijgt van echte ondernemers en dat je gaat werken aan een eigen onderneming. En dat je niet alleen maar aan groepsprojecten werkt, maar ook echt iets voor jezelf opbouwt.

    Wat me aansprak bij Ad Ondernemen is dat je twee jaar lang les krijgt van echte ondernemers en dat je gaat werken aan een eigen onderneming.

    Hoe heb je de opleiding ervaren?

    Super goed. Ik ben er twee jaar lang voor op en neer gereisd vanuit Harderwijk, dus dat is een goed teken. Ik had een business coach en meerdere docenten die allemaal hun eigen expertise hadden. Als je advies of ideeën nodig had, kon je altijd bij ze terecht. En wat ik merkte is, dat als je zelf proactief was en liet zien dat je ergens aan wilde bouwen, dat ze heel erg bereid waren om je daarbij te helpen en met je mee te denken en te sparren. En dat vond ik fijn. Als ik praat over businessideeën, of gewoon ideeën in het algemeen, dan krijg ik zo’n fijne energie. En met die docenten had ik dat dus heel snel.

    Wat vond je het leukste aan de opleiding?

    Ik denk de stok achter de deur. Je wordt echt wel een beetje uitgedaagd en uit je comfortzone getrokken. Dat je mensen moet gaan bellen om te valideren. Of bedrijven moet benaderen met jouw idee. Vanuit de opleiding krijg je dan te horen: ‘dat ga je toch even met die en die praten.’ Waarna je meteen een knoop in je maag krijgt en twijfels. ’Zal ik nu écht wel bellen? Ik heb helemaal nog geen volledig goed uitgewerkt verhaal en een beetje een krakkemikkig plan.’ Maar bij de opleiding staan ze er heel erg in van gewoon doen en ervaren. Dat was voor mij echt een goede stok achter de deur. Je hebt als jonge student vaak ook een gunfactor, dus eigenlijk niet veel te verliezen. En als je verschillende mensen, verschillende stakeholders bij je plan betrekt komen daar vaak mooie ideeën uit. Zonder de opleiding had ik denk ik nooit het lef gehad om allerlei commando 's te gaan benaderen met mijn idee en om naar kazernes toe te gaan.

    Je wordt echt wel een beetje uitgedaagd en uit je comfortzone getrokken. Dat je mensen moet gaan bellen om te valideren. Of bedrijven moet benaderen met jouw idee.

    En was er ook iets dat je minder leuk vond?

    Bij de opleiding krijg je het complete plaatje van ondernemen. Dus ook financiële vakken. Je wordt getoetst op een financieel plan van je onderneming. En daarnaast moest je ook over juridische zaken en duurzaamheid nadenken. Dat vond ik minder leuk om te doen. Maar snap wel dat het erbij hoort.

    En iets anders wat ik minder vond is dat je op een gegeven moment tijdens de opleiding echt aan het doen bent, en dat je een beetje in een andere fase zit dan de vakken die je krijgt. Dus ik zat bijvoorbeeld echt in een fase waarin ik me op sales wilde focussen, maar vakken als marketing of brand management kreeg en dat moest gaan toepassen binnen mijn eigen onderneming. Het is lastig dat je al aan het ondernemen bent en door een vak naar een andere fase getrokken wordt. Dat werkt een beetje remmend.

    Tijdens de opleiding ben je een eigen onderneming gestart, Baseline Academy, kun je daar iets over vertellen?

    Bij Baseline Academy geven we trainingen vanuit het gedachtegoed van de Nederlandse Special Forces. Dus ik werk met een team van trainers, die allemaal een achtergrond hebben bij de speciale eenheden of de mariniers. Wij geven trainingen in mentale weerbaarheid aan bedrijven en particulieren. Voor bedrijven kan dat in het kader van teambuilding zijn, maar ook bijvoorbeeld langere trajecten van een jaar, waarin we een meer intensieve begeleiding doen met het management of met het hele team. En voor particulieren zijn het echt 12-uurs-trainingen, waar ze fysiek en mentaal hun grenzen verleggen en echt uitgedaagd worden.

    Mick poseert buiten voor zijn bedrijf

    En voor iedereen is de uitdaging anders. Voor de één ligt de uitdaging echt in het fysieke, er achter komen dat je veel meer kunt dan je denkt. Wat tegelijkertijd natuurlijk weer een mentaal component oproept van ‘hé, misschien hou ik mezelf vaak kleiner dan nodig.’ En voor de ander ligt de uitdaging juist weer in de stilte van zo’n training.

    Bij Baseline Academy geven we trainingen vanuit het gedachtegoed van de Nederlandse Special Forces. Dus ik werk met een team van trainers, die allemaal een achtergrond hebben bij de speciale eenheden of de mariniers.

    Hoe ben je op het idee gekomen?

    In het eerste half jaar van de opleiding werk je in een groepje aan een concept of onderneming. Toen heb ik met een aantal klasgenoten een biologisch afbreekbare kauwgom ontwikkeld, die heel snel oplost als je het op straat gooit.

    Vanaf het tweede half jaar ga je iets voor jezelf ontwikkelen. We werden uitgedaagd naar de SBI-codes te kijken, die staan voor de verschillende bedrijfsactiviteiten in Nederland, en daar een top-10 uit te kiezen. Daarna moesten we een top-3 maken en kijken of we verschillende codes, verschillende activiteiten en branches, met elkaar konden combineren om creatieve business ideeën te krijgen. In mijn top-3 stonden sales, defensie en trainingen geven. Toen dacht ik: ‘hé, kan ik niet militaire trainingen geven aan salesbedrijven?’ Dus mensen door middel van deze trainingen een stuk doorzettingsvermogen of veerkracht meegeven, dat je goed kunt gebruiken in de sales. En hier is het idee van Baseline Academy uit voortgekomen.

    Je hebt je Associate degree-diploma behaald. En toen? Ben je meteen met Baseline Academy verder gegaan?

    Ik ben na de Ad-opleiding door gaan studeren en naar de bachelor Ondernemerschap & Retail Management gegaan. Ik had ondertussen wel al mijn eerste samenwerking met een team van instructeurs en wilde eigenlijk meteen doorpakken met Baseline. Bij deze bacheloropleiding kan je door het Incubator-programma tijdens de opleiding aan je eigen onderneming werken. Dat heeft me over de streep getrokken. Zo kon ik én mijn bachelordiploma behalen én tijd stoppen in mijn eigen onderneming. Als dit niet had gekund, dan had ik me na de Ad-opleiding eerst gaan focussen op Baseline.

    Bij deze bacheloropleiding kan je door het Incubator-programma tijdens de opleiding aan je eigen onderneming werken. Dat heeft me over de streep getrokken.

    Het is een voltijdopleiding. Is dat wel te combineren?

    Ja. Ik mocht vanwege het Incubator-programma stagelopen in mijn eigen bedrijf. Dus dan heb je best veel vrijheid en tijd om aan je eigen onderneming te bouwen. En ook het afstuderen heb ik bij mijn eigen onderneming gedaan.